KAMPERSKI KLASIK

35 godina: Mercedes-Benz Marco Polo (1984. – 2019.), spremna je i slavljenička izvedba!

Pretvaranje kombija u kampere za Mercedes-Benz nije novost, a upravo je prošlo 35 godina od prvog takvog modela…

Mercedes 209 D poslužio je kao prvi model koji je uspješno pretvoren u kamp vozilo. Poznatiji kao Bremer Transporter, ovaj je osebujni kombi u Bahamas bež boji s dizelskim motorom od 88 konjskih snaga tada bio prava mjera za putovanje na ljetovanje. Zbog atmosferskog dizelskog motora koji je brojao pet cilindara, ovaj kombi na autocesti je potezao 120 kilometara na sat.

Zbog relativno malih dimenzija bio je izuzetno okretan u gradu, a potrošnja je bila niska. Varijanta za kampiranje omogućila je visoku razinu komfora za vozača i putnike zbog duplog kreveta “u krovu”, fleksibilnog okretanja sjedala, male kuhinje te 12 voltne struje koja je bila dovoljna za pokretanje malog prijenosnog televizora.

Danas se situacija promijenila, tu je nova V klasa koja je fantastičan premium kombi, a u posebnoj izvedbi ArtVenture direktna je posveta kultnom modelu iz 1984. godine. Sadašnji je model prilagođen mladim i starijim korisnicima, a posjeduje sve što se može očekivati od jednog kampera. U maniri prethodnika ostao je dovoljno praktičan uz dodatak najnovije tehnologije.

Iza oznake 300d krije se novi OM 654 dizelski motor koji razvija 236 KS i 500 Nm okretnog momenta, a maksimalna brzina iznosi respektabilnih 215 km/h.

Kamperi su definitivno zanimljivi i zabavni način bijega od svakodnevnice i gradske gužve. Za one kojima luksuzan smještan ili noćenje nije dovoljno zanimljivo mogu odabrati V klasu u specifičnom izdanju poput ove za koju je u Njemačkoj potrebno izdvojiti malo više od 44 tisuće eura prema službenim navodima. Čudno, očekivali smo puno više…

 

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo