4. ožujka 1933. rođen Nino Vaccarella, sjajni vozač, idol Sicilije…

DArođen je u Palermu, gdje je već vrlo mlad nakon očeve smrti naslijedio položaj ravnatelja privatne škole…

Zarana je otkrio strast prema automobilskim utrkama i počeo nastupati po lokalnim natjecanjima na Siciliji. Početkom šezdesetih zapaženi ga lokalni rezultati dovode i na međunarodnu scenu.

Nastupa na nekoliko utrka Formule 1, jednom i za Ferrari, no ubrzo se specijalizira za utrke izdržljivosti, kojima stječe glas jednog od najboljih vozača onog vremena. U

paru s Jeanom Guichetom 1964. osvaja 24 sata Le Mansa u Ferrariju 275P, a pobjede ostvaruje i na većini drugih najpoznatijih staza, od Nürburgringa preko Monze do Sebringa.

No utrka s kojom će zauvijek ostati povezan i koja će mu donijeti najveće uspjehe ipak je ona na njegovom rodnom otoku, nezaboravni Targa Florio.

Zaljubljen u zahtjevne, ali i dobro mu poznate ceste rodnog otoka, Nino je od svojih Sicilijanaca dobio veliko, javno iskazanje te ljubavi.

Čitava je staza utrke bila ispunjena njegovim obožavateljima, a zidovi i kuće uzduž nje išarani iskazima podrške. Uistinu, čak i danas možete još ponegdje na ruti Targa Floria naletjeti na neki malo izblijedjeli natpis ‘Forza Nino’.

Popularni je lokalni učitelj ovu utrku prvi puta osvojio 1965. s Lorenzom Bandinijem, a sljedeće godine se razbio vodeći, navodno dok je mahao navijačima.

Odigrao je važnu ulogu u razvoju jednog od najuspješnijih sportskih automobila ikada, Alfa Romea 33, s kojim će još dvaput osvojiti Targu, 1971. u paru s Toineom Hezemansom i četiri godine kasnije s Arturom Merzariom.

Uz velikog Oliviera Gendebiena, koji je također triput bio prvi, rekorder je po broju pobjeda na ovoj zahtjevnoj stazi.

Sretan 87. rođendan, majstore!

 


Komentari

loading...