NA DANAŠNJI DAN

4. ožujka 1933. rođen Nino Vaccarella, sjajni vozač, idol Sicilije…

Nino Vaccarella, rođen je prije 88 godina u Palermu, gdje je već vrlo mlad nakon očeve smrti naslijedio položaj ravnatelja privatne škole…

Foto: Wikimedia Commons

Nino Vaccarella zarana je otkrio strast prema automobilskim utrkama i počeo nastupati po lokalnim natjecanjima na Siciliji. Početkom šezdesetih zapaženi ga lokalni rezultati dovode i na međunarodnu scenu. Nastupa na nekoliko utrka Formule 1, jednom i za Ferrari, no ubrzo se specijalizira za utrke izdržljivosti, kojima stječe glas jednog od najboljih vozača onog vremena.

Nino Vaccarella i Jean Guichet 1964. osvajaju 24 sata Le Mansa vozeći Ferrari 275P, a Vaccarella potom pobjeđuje i na većini drugih najpoznatijih staza, Nürburgring, Monza, Sebring… No utrka s kojom će zauvijek ostati povezan i koja će mu donijeti najveće uspjehe ipak je ona na njegovom rodnom otoku, nezaboravni Targa Florio.

Zaljubljen u zahtjevne, ali i dobro mu poznate ceste rodnog otoka, Nino je od svojih Sicilijanaca dobio veliko, javno iskazanje te ljubavi. Čitava je staza utrke bila ispunjena njegovim obožavateljima, a zidovi i kuće uzduž nje išarani iskazima podrške.

Čak i danas možete još ponegdje na ruti utrkeTarga Florio naletjeti na neki malo izblijedjeli natpis ‘Forza Nino’. Popularni lokalni učitelj, Nino Vaccarella, ovu utrku prvi puta osvojio 1965. (u paru s njim bio je Lorenzo Bandini), a sljedeće godine se razbio vodeći, navodno dok je mahao navijačima.

Nino Vaccarella je odigrao važnu ulogu u razvoju jednog od najuspješnijih sportskih automobila ikada, Alfa Romeo 33, s kojim će još dvaput osvojiti Targa Florio, 1971. partner mu je bio Toine Hezemans i 1975. Artur Merzari.

Nino Vaccarella i veliki Olivier Gendebien, koji je također triput bio prvi, rekorderi su po broju pobjeda na ovoj zahtjevnoj stazi. Sretan 88. rođendan, majstore!

 

Autor

Preporučeni sadržaj