6. ožujka 1936. rođen Bob Akin, američki vozač utrka izdržljivosti i oldtimera

Robert Macomber Akin III (1936. – 2002.), poznat kao Bob, bio je uspješan biznismen, naslijedivši obiteljsku tvrtku Hudson Wire Company vodio je više od dva desetljeća i pretvorio u vodećeg svjetskog proizvođača ožičenja za zrakoplovnu i svemirsku industriju…

No prava strast bile su mu automobilske utrke, u kojima je imao krajnje neobičan put. Kao mladić nastupao je u utrkama glisera i dragstera, a potom uzeo satove vožnje utrka kod legendarnog Johna Fitcha.

Pokazao se vrlo talentiran, postigao neke lijepe uspjehe, no već se 1961. umirovio i posvetio poslu. Dvanaest godina kasnije dobar prijatelj i također poznati vozač utrka Sam Posey pozvao ga je da odveze nekoliko krugova utrke oldtimera na stazi Lime Rock.

Stara ljubav se probudila i Akin je počeo sve intenzivnije nastupati na utrkama klasičnih automobila, a potom je gotovo iz vica nabavio skoro novi Porsche i prijavio se i na neke regularne utrke.

Utrke oldtimera danas su veliki posao i postoji sve više profesionalnih vozača, koji žive od toga. No 1970-ih je to bio samo hobi i Akinov je slučaj iznimno rijedak, skoro nitko drugi nije iz utrka klasičnih automobila prešao u najviše rangove utrka modernih bolida.

Pogotovo ne s takvim uspjehom: dvije pobjede na 12 sati Sebringa, jedna na 6 sati Watkins Glena, dva druga mjesta na 24 sata Daytone, četvrto na Le Mansu, čak i titula IMSA Camel GT serije 1986. Pet godina nakon toga ponovo se posvetio samo oldtimerima.

Kad je 1995. prodao tvrtku i umirovio se, počeo je živjeti život automobilskog fanatika punim plućima. Osnovao je tvrtku za pripremu starih trkaćih automobila, komentirao utrke za nekoliko TV kanala, pisao za ugledni Road & Track.

Poginuo je 2002., radeći ono što je najviše volio, na stazi Road Atlanta testirajući više od 900 KS snažan Nissan GTP ZX-Turbo iz 1988.


Komentari

loading...