DOBRO JE ZNATI

8 odgovora na zanimljiva pitanja iz auto-branše

Ako se želite natjecati u kvizu gdje se traži izbrušeno znanje iz auto branše ili ako, jednostavno želite pojačati svoje znanje iz branše, zabaviti se čitajući, ovo je osam odgovora na pitanja koja ne znaju ni najbolji kvizaši:

1. Koji je poznati sportaš otet na Kubi u veljači 1958.? 
Juan Manuel Fangio – a čitavu priču možete pročitati ovdje:
Oteli su ga pobunjenici povezani s Fidelom Castrom, držali 29 sati te potom ostavili pred argentinskom ambasadom. Tijekom otmice se sprijateljio s otmičarima, te ih i kasnije nastavio posjećivati i podržavati njihove ciljeve.

2. Pogon  4×4 danas je čest u osobnim vozilima, no nekada nije bilo tako. Kojim je modelom, rađenim od 1971. do 1994., tvornica Subaru ‘probila led’ i pokazala da nije nužno rezerviran samo za terenska vozila?
– Leone – nažalost,  još nismo posvetili zaseban članak ovom i za najbolje svjetske kvizaše pretvrdom automobilskom orahu. No jesmo njegovom mnogo poznatijem nasljedniku.

3. Kako se zove slovenski vozač motokrosa, rođen 1996., koji je 2015. postao svjetski prvak u kategoriji MX2, a godinu potom i u najprestižnijoj kategoriji MXGP?
– Tim Gajser – nažalost, kod nas se malo govori o ovom sjajnom mladiću, u ovom trenutko možda i najvećoj zvijezdi svjetskog motokrosa

4. Što su u čitavoj povijesti VN Monaka uspjeli učiniti samo Alberto Ascari 1955. i Paul Hawkins 1965., ne računamo li, dakako, Jamesa Garnera u ulozi Petea Arona u filmu ‘Grand Prix’?
– sletjeli su u more – priča o utrci 1955. nalazi se ovdje.

5. Kako se zove motocikl Honda, predstavljen 1958., koji je do danas proizveden u više od sto milijuna primjeraka te je najprodavanije motorno vozilo u povijesti?
Super Cub – taj ste podatak mogli pročitati na više mjesta u našim člancima, a pratimo i aktualne tunerske uratke na njegovoj bazi:

6. Kako se zove vozilo za teške terene, koje je Steyr-Daimler-Puch počeo proizvoditi 1971., a nazvano je po autohtonoj austrijskoj vrsti konja?
Pinzgauer – ovo sigurno znate ako ste bili u vojsci ili ste ljubitelj off-road vožnje; o ovom sjajnom vozilu zasad nismo opširno pisali, kao ni o čovjeku koji ga je konstruirao, Erichu Ledwinki, no o njegovom ocu zato jesmo, u više navrata.

7. Tko se 1960. razočarao tek trećim mjestom na britanskom izlučnom natjecanju u gađanju glinenih golubova prije Olimpijskih igara u Rimu? Kako nije uspio osigurati odlazak u Rim, odlučio se posvetiti automobilizmu, te je kasnije osvojio tri titule svjetskog prvaka u Formuli 1.
Jackie Stewart – više o karijeri ovog fantastičnog škotskog vozača pročitajte ovdje.

8. Kako se zove model Suzukija, predstavljen 1999., koji je s najvećom brzinom većom od 300 km/h tada bio najbrži produkcijski motocikl na svijetu, a ime je dobio po japanskom nazivu za jednu vrstu sokola?
Hayabusa – ovaj je izvanredni motocikl poslužio i kao osnova za mnogo ekstremnije rekordno vozilo.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo