ŠOKANTNO

ADAC je još 2018. dokazao da su dizelaši, ukupno, ekološki prihvatljiviji od električnih!

-

Tzv ‘aferu Dieselgate’ mnogi sada prokazuju kao tehnološku muljažu ‘par excellence’, iza koje su bili globalni politički, tehnološki i financijski interesi…

… podloga za afere Vjetroelektrane i upumpavanje milijardi u upitne ekološke projekte, a prije svega u geopolitičke interese. ADAC, njemački nacionalni autoklub, prvi put u povijesti, proveo je sveukupnu ekološku analizu i napravio bilancu svih pogonskih opcija automobila.

Zaključci: prvo, ne postoji pogon koji je ukupno gledajući ekološki najprihvatljiviji, i drugo, električni auti, ni približno nisu najčišći! Konačno se, sustavno i pošteno, ocijenilo onako kako su vodeći svjetski stručnjaci za automobilske pogone naglašavali već 2014., kad su uvedene aktualne ekološke norme Euro 6.

Ako električni automobili koriste struju iz termoelektrana na ugljen, na prosječnoj tehnološkoj razini, ukupne su emisije veće nego s dizelskim motorom!  Usto su proizvodnja i zbrinjavanje litij-ionskih baterija ekološki vrlo složeni i opterećujući za okoliš!

Osim ako se ne računa da će otrovne i kancerogene ostatke isluženih baterijskih sustava, koji se ne mogu reciklirati, bogate zemlje u kontejnerima isporučivati ‘banana-državama’, u zamjenu za drugorazredne tehnologije i proizvode napravljene po nižim specifikacijama, koje će ih potom bacati u napuštena rudarska okna, na nezaštićena odlagališta…

Ukupne emisije dizelskih automobila srednje klase (proizvodnja i recikliranje auta + proizvodnja dizelskog goriva + potrošnja u vožnji) 20 posto su manje nego kod električnih  (proizvodnja i recikliranje auta + realna proizvodnja struje).

Električni su automobili ekološki najprihvatljiviji u kompaktnoj klasi te donekle u nižoj, ali od srednje (Škoda Octavije na više), električna vozila, računajući prosječno proizvedenu struju (i ona iz atomskih centrala itekako opterećuje okoliš!) ukupno generiraju 20 posto više stakleničkih plinova, prvenstveno ugljičnog dioksida (CO2) nego dizelaši!

Mnogo je toga, dakle, muljaža, odnosno ‘tehnološka zavjera’ na najvišoj razini.  Pogotovo kad se uzme u obzir da su 2014., normama Euro 6, količine dušikovih oksida (NOx) ograničena na samo 0,080, a čestica čađe na samo 0,005 grama po kilometru. A to su vrijednosti koje je teško i izmjeriti.

Zaključak: u odluci da se ‘ubiju’ dizelski automobili ekologija nije bila u prvom planu, vjerojatno nije bila ni bitna. Ključ je u odluci da se da zamah proizvodnji hibridnih i električnih automobila, kako bi se unaprijedila tehnološka razina te povećali golemi profiti od proizvodnje u najrazvijenijim zemljama NATO saveza te ubrzao prelazak na hibridna i električna vozila.

A to neće donijeti toliko ekoloških, koliko gospodarskih i političkih prednosti. Smanjit će ovisnost o arapskoj i ruskoj nafti, što će smanjiti tržišnu potražnju i oboriti cijene energenata, čijom prodajom Putin financira ratnu mašineriju.

Kad se još uzme u obzir da su slično s prezentacijom dizelskih emisija muljali svi, a da je nadrapao jedino Volkswagen, afera ‘Dieselgate’ ima više veze s intenzivnom njemačko-ruskom tehnološkom i gospodarskom suradnjom te forsiranjem Sjevernog toka, odnosno ‘discipliniranjem’ Njemačke, nego s ekološkim problemima.

Velika štetnost dizelskog ispuha po ljudsko zdravlje? Dajte, molim vas…, pa na što su sve spremni ‘veliki igrači’ te farmaceutska i prehrambena industrija, samo radi svojih interesa i enormnih profita…

Sjećate se odluke da se napadne Irak, jer je, navodno, posjedovao ‘oružje za masovno ubojstvo’. Invazija je uspješno provedena, da bi se kasnije utvrdilo kako od opakog oružja nema ništa. Kao da se to nije znalo i prije?! Što se potom dogodilo i tko je za to odgovarao? Pojeo vuk magare!

Svakodnevno nas kljukaju informacijama o širenju ozonskih rupa i štetnosti od sunčanih zraka, samo kako bi se kupovale kreme za sunčanje sa stotinama kancerogenih supstanci. A priče o tome kako je maslac opasan za srce, pa treba koristiti margarin. Danas govore suprotno, a cijena maslaca se udvostručila.

Pola su stoljeća trubili kako je slanina ‘smrt’ za krvožilni sustav da bi danas postala zdravija, maltene, od lososa?! Nije li to zato da bi se podržala enormna proizvodnja svinjetine u EU i zaustavio pad cijena?

A prenaglašavanje štetnosti šećera, kako bi se otvorio put za plasiranje tzv. light-proizvoda, s brojnim nezdravim dodacima i kancerogenim umjetnim sladilima… Ljudi su sve deblji, a tu se ‘okreću’ milijarde!

Plašite li se još da će vas ‘ubiti’ te, jedva nemjerljive, količine dušikovih oksida i čađe, koje ispuštaju suvremeni dizelski automobili?

Autor