NEMA VIŠE; TO JE TO!

Alfa Giulia GTA rasprodana, priča koja je dokazala još jednom posebnu strast marke

Svi ekskluzivni modeli koji su bili dio GTA projekta pronašli su novi dom, među najbržih 500 ljubitelja marke i ovog modela…

Što god vi mislili, Giulia GTA je i prije početka prodaje bila kolekcionarski model. Model je međunarodnim medijima predstavljen još u svibnju prošle godine, bio je zamišljen u nakladi od 500 primjeraka. Svi do jednog su sad rasporodati širom svijeta. Zanimljivo, dobar njih je otišao u zemlje poput Kine, Japana i Australije.

Kao priča o autentičnoj strasti, bio je to projekat sa snažnom emocionalnom komponentom, koji je proizveo ne samo automobil za ljubitelje brenda, već i za one koji vole sportske automobile generalno. Kada je Alfa Romeo odlučio napraviti nešto posebno i razveseliti svoje fanove, za dio proslave 110. godišnjice, ideju su pronašli u ikonskom modelu Giulia GTA iz 1965. godine, jednom od najpoznatijih i najuspješnijih automobila u povijesti marke.

Projekat inspiriran modelom Giulia GTA 1965

Autodelta Racing Team razvio je model 1965 GTA na stazi Balocco, gdje je tim mehaničara radio prekovremeno na projektu koji je učinio taj prepoznatljivi automobil pravim trkačkim vozilom. Slično tome, tim koji je napravio današnji model Giulia GTA radio je na projektu na neobičan način, trudeći se vratiti u život poglavlje iz povijesti marke Alfa Romeo, a koje će biti vrijedno pamćenja.

Inženjeri i mehaničari radili su na projektu – sa kodnim imenom „the Monster“ (čudovište, monstrum) – na istim mjestima gdje je osmišljena i Giulia iz ’65. U tom duhu, GTA sada nosi isti povijesni Autodelta znak. Model 1965 Giulia GTA proizveden je u 500 primjeraka, broj koji je potreban za odobrenje sportskog automobila u klasi Grupa 2 Turismo, u isto vreme je i broj ekskluzivnih automobila rezerviranih za prave ljubitelje Alfe.

Afinitet ne prestaje tu i odnosi se i na tehničku stranu projekta. U pogledu alleggerimento (smanjenja težine), tim je radio na posebnim dizajnerskim elementima za oba automobila, uključujući kvake, prozore i naplatke (koje su napravljene od magnezijske legure na modelu GTA iz 1965, a današnji ekvivalent ima specifičan dizajn sa jednom maticom, inspirian Formulom 1 – što je jedinstveno rešenje u klasi sedan modela). Treba spomenuti i lake materijale koji su korišteni za karoseriju (Peraluman 25 u modelu GTA iz 1965, a opsežna upotreba ugljičnih vlakana u modernom modelu).

Dodatna prednost u pogledu aerodinamičnosti je dodatak usisnika za zrak na oba modela. Taj dio na prvoj Giuliji tek je bio vizija, dok današnji GTA model uživa pogodnosti suradnje sa Sauber Engineering ekipom Formule 1 i 50 godina iskustva u moto-sportu.

Konzistentnost rada u prošlosti omogućio je poseban element koji je uvek bio odlika Alfa Romeo kreacija, a to je funkcionalna ljepota. Jedinstven dizajn, zasnovan na vrhunskoj kombinaciji oblika i funkcije. I zaista, stil automobila jednostavno mora zadovoljiti principe ljepote, da i kroz sve te godine, uvijek bude fascinacija. To Talijanima polazi za rukom.

Jednostavno poseban auto…

Foto: Alfa Romeo

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin