DOBRE VIJESTI

Alfa Romeo potvrdila, 2.9-litreni V6 iz QV modela ostaje u ponudi, razlog su puno blaže Euro 7 norme

Foto: Alfa Romeo

Giulia i Stelvio mogu odahnuti. Twin-turbo 2,9-litreni V6 koji pokreće modele Quadrifoglio za sada je siguran…

Izvorni prijedlog propisa Euro 7 izazvao je kontroverze u automobilskoj industriji, a neke su tvrtke rekle da nemaju drugog načina nego ukinuti određene modele. Zašto? Veći troškovi proizvodnje potrebni za podešavanje motora kako bi bili u skladu sa strožim standardima emisija odrazili bi se na konačnu cijenu, čineći automobile preskupima. Neki su se motori suočavali s izumiranjem, ali to više nije slučaj.

Prošlog su se tjedna ministri Europske unije složili značajno ublažiti prijedlog Europske komisije o emisijama iz vozila Euro 7. Na temelju novog sporazuma, uvjeti ispitivanja i ograničenja emisija za automobile i kombije neće se mijenjati s Euro 6 na Euro 7 jer će novi standard utjecati samo na autobuse i teška vozila. Iz tog razloga, izvršni direktor Alfa Romea Jean-Philippe Imparato kaže da V6 motor koji pokreće modele Quadrifoglio neće biti umirovljen.

U razgovoru s kolegama iz britanskog časopisa Autocar, glavni Alfin šef upitan je hoće li talijanska marka dugoročno ostati pri svom twin-turbo 2,9-litrenom motoru: “Odgovor je da, jer očekujem dobre vijesti vezane uz Euro 7 norme ove godine.”

Inače, Euro 7 norma će stupiti na snagu u srpnju 2025. godine.

Autor

Preporučeni sadržaj