PROMETNA PATROLA

Apel građana Zagreba: zaustavite divljanja i sumanute vožnje po Mikulićima!

Izloženi smo strahu zbog obijesne vožnje, danju, a posebno noću, kada se utrkuju motorima i autima pritom stvarajući enormnu buku. Ne daj Bože im se naći na putu!

Poštovani g. Marušić,

slobodna sam Vam se obratiti, jer dosadašnje prijave divljanja i sumanute vožnje po Mikulićima nisu urodile plodom. Naime, izloženi smo strahu zbog obijesne vožnje, danju, a posebno noću, kada se nekolicina likova utrkuje motorima i autima pritom stvarajući enormnu buku. Ne daj Bože im se naći na putu! Nažalost, takvi luđaci su po cijelom gradu! Pitam se kako je to moguće?

Najljubaznije Vas molim da poduzmete najstrože mjere i nadam se da ćete ispuniti ovih 5 točaka koje ste naveli:

1. Kaznenim zakonom treba definirati i propisati najteže i izravno pogibeljno kršenje propisa, iznad odredbe ‘obijesne vožnje’, koje se može tretirati ‘prometnim terorizmom’. Za to bi trebalo propisati izravno poništenje vozačke dozvole (12 kaznenih bodova), izravnu zatvorsku kaznu i oduzimanje vozila, bez obzira na to tko je vlasnik vozila koje je vozač, kao jutros, pretvorio u oružje za ubijanje.
2. Policija treba hitno unaprijediti metode i sredstva (opremu), u sustavnom, multidisciplinarnom postupku, kako bi bila u stanju hvatati i zaustavljati pomahnitale motocikliste koji teško, izravno ugrožavaju živote ostalih sudionika u prometu.
3. Integralni sustav videonadzora, uz sve ostale benefite, itekako bi disciplinirao takve prometne prijestupnike, pogotovo nakon pooštravanja kazni za najteže prekršaje i unapređenja pravosuđa.
4. Za motocikle snage veće od 50 kW (68 KS) treba uvesti dodatnu ‘osiguravateljsku trošarinu’, koja bi se izravno uplaćivala u fond za promicanje sigurnosti vožnje
5. Treba pojačati kontrole pješaka i biciklista na pješačkim prijelazima, posebice na zabranjene prelaske preko crvenog svjetla, korištenje mobitela i slušalica te vožnju umjesto guranja bicikala.

Srdačan pozdrav,
S. P.
Mikulići
(podaci poznati redakciji)

Slika je ilustaija

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin