VIŠE OPREZA!

Apel policije, savjesna vožnja i prometna kultura čuva živote u prometu

Policija podsjeća i savjetuje sve sudionike u prometu…

Povodom prometnih nesreća sa smrtno stradalima zadnjih dana, policija apelira na sve vozače koji sudjeluju u prometu na cesti da svojom vožnjom i postupcima, čuvaju svoj život i živote drugih sudionika u prometu.

Odgovorno ponašanje, prometna kultura u smislu poštivanja prometnih propisa, podižu razinu sigurnosti u prometu.

Najnoviji događaj upalio je zvono za uzbunu. Nesreća koja se dogodila 8. siječnja oko 11.20 sati, 26-godišnjak upravljao je osobnim automobilom marke Mercedes-Benz zagrebačkih registarskih oznaka sjevernim kolnikom Ulice Hribarov prilaz, srednjom prometnom trakom u smjeru zapada. Dolaskom do raskrižja s Ulicom Savezne Republike Njemačke gdje su semafori radili automatski i ispravno, nije zaustavio svoje vozilo kada je na semaforu za njegov smjer  kretanja bio upaljen znak crvenog svjetla (zabrana prolaska kroz raskrižje) već je nastavio vožnju te ušao u raskrižje zadržavajući smjer kretanja za ravno.

Tom prilikom, uslijed nepoštivanja crvenog svjetla na semaforu, prednjim desnim dijelom vozila naletio je na prednji dio osobnog automobila marke Mazda kojim je upravljao 84-godišnjak, a koji je se kretao zapadnim kolnikom Ulice Savezne Republike Njemačke, desnom prometnom trakom za ravno u smjeru juga, a u trenutku nesreće ušao je u raskrižje zadržavajući smjer kretanja ravno kada je na semaforu za njegov smjer kretanja bio upaljen znak zelenog svjetla (slobodan prolazak kroz raskrižje).

Uslijed naleta došlo je do zanošenja Mercedesa u lijevo koji se nastavio nekontrolirano kretati te je udario prednjim kotačima u rubni kamen, dalje nastavio nekontrolirano kretanje po mekom terenu gdje se i zaustavio.

Nadalje, uslijed naleta došlo je do zanošenja Mazde, koja se također nastavila nekontrolirano kretati po sjevernom kolniku Ulice Savezne Republike Njemačke pritom udarivši prednjim kotačima u rubni kamen prometnog otoka koji se nalazio u središtu kolnika Ulice Mije Šiloboda Bolšiće, gdje se i zaustavila.

U prometnoj nesreći teško je ozlijeđen je 84-godišnji vozač, a liječnička pomoć mu je pružena u KBC Sestre milosrdnice. Od posljedice prometne nesreće, u KBC Zagreb preminula je 83-godišnja putnica iz Mazde.

Protiv 26-godišnjaka bit će podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Novom Zagrebu.

Još jednom naglašavamo i savjetujemo:

– vozač je dužan pješačkom prijelazu približavati se sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožava pješake, odnosno tako da može zaustaviti vozilo  da bi propustio pješake koji su već stupili na pješački prijelaz. Ako su pješaci djeca, vozač je dužan zaustaviti vozilo  i propustiti ih i kad tek stupaju na pješački prijelaz.
 
– brzinu kretanja vozila potrebno je prilagoditi stanju i uvjetima na cesti, a naročito biti oprezan kod pojave prve kiše nakon dužeg suhog razdoblja (cesta postaje skliska i produžava se zaustavni put)
 
– poštuju ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
 
– ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
 
– prilikom vožnje u kolonama drže dovoljan razmak između vozila,
 
– ne koriste mobitel tijekom vožnje,
 
– koriste sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu,
 
– pobrinu se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
 
– bez obzira na žurbu, ne ulaze u rizična pretjecanja,
 
– u slučaju umora, bez obzira na blizinu odredišta, potrebno je pravovremeno se zaustaviti, osvježiti i odmoriti,
 
– pješačkim prijelazima se približavaju smanjenom brzinom i povećanim oprezom.

Autor

Preporučeni sadržaj