ENCIKLOPEDIJA

Arnolt (1953. – 1968.): američki sportski automobili pomogli Bertoneu stati na noge

Jedna od neobičnijih priča u povijesti sportskih automobila svakako je ona o suradnji američke tvrtke Arnolt i talijanskog dizajnra Bertone

Stanley Harold ‘Wacky’ Arnolt II (1907. – 1963.) bio je industrijalac iz mjesta Warsaw u američkoj saveznoj državi Indiana. U potrazi za načinima proširenja poslovanja zatekao se u Italiji, na torinskom salonu automobila 1952. Ondje je karoseristička radionica Bertone, u ozbiljnoj krizi, praktički pred gašenjem, prikazala privlačan sportski automobil na bazi MG-a, u slabašnoj nadi da će pronaći zainteresiranog kupca barem za taj jedan primjerak.

Arnolt se oduševio automobilom i naručio dvjesto komada, a ta je narudžba spasila Bertone. Po povratku u SAD počeo je prodavati i serijske modele MG, Riley i Morris, ali i svoj proizvod, Arnolt MG. Tijekom 1953. i 1954. Bertone je složio 67 coupea i 36 kabrioleta. Posao je napredovao, otvoreno je oko 30 salona automobila na Srednjem Zapadu, a ponudi su dodane i druge britanske marke, poput Rolls-Royce, Bentley i Aston Martin.

Za ‘Wackyja’ je napravljena uvećana inačica dizajna Arnolt MG-a na bazi Bentleya, a nakon što je Giovannija Michelottija kao glavni dizajner Bertonea zamijenio Franco Scaglione, uslijedio je atraktivni model na bazi Aston Martina, napravljen u samo 7 primjeraka, te 1954. dorada tog dizajna i najpoznatiji model tvrtke, Arnolt-Bristol.

Do 1959. je proizvedeno 136 roadstera i 6 coupea, na mehaničkoj osnovi modela Bristol 404. Automobil je imao mnogo uspjeha na utrkama, ali prodaja je bila slaba, 12 automobila uništeno je u požaru u tvornici, a posljednji je primjerak prodan tek 1968., devet godina nakon sklapanja i pet nakon smrti osnivača tvrtke.

Autor

Preporučeni sadržaj