PREKRASAN!

Aston Martin DB12 Volante, cabrio ljepotan od 671 KS i službeno predstavljen!

Foto: Aston Martin

Novi DB12 Volante dodaje eleganciju i posebnost u vožnju s otvorenim krovom vodećoj se kroz ultraluksuz, snagu i sportsku dinamiku od 671 KS!

Aston Martin s ponosom predstavlja novi DB12 Volante. Pratilac nedavno predstavljenog DB12 Coupea – prvog u marki nove generacije sportskih automobila, ovaj model s otvorenim krovom kombinira Super Tourer performanse i upravljanje s neodoljivim osjetilnim uzbuđenjima vožnje spuštenog krova.

Automobil koji definira klasu posebne elegancije i sportskog karaktera, DB12 Volante najnoviji je dodatak Aston Martin slavnoj tradiciji kabrioleta visokih performansi. Bezvremenske kvalitete stila i izrade revitalizirane su naprednim tehnologijama i najsuvremenijim inženjeringom, dok je iskustvo vožnje izbrušeno do najveće moguće oštrine.

Foto: Aston Martin

Glavni izvršni direktor Aston Martina, Amedeo Felisa, rekao je: “Za mnoge naše klijente, vožnja spuštenog krova najveći je užitak. Aston Martin Volantes uhvatio je tu emociju i izrazio je u jedinstvenom stilu više od šest desetljeća. S novim DB12 Volanteom promijenili smo pravila, stvarajući automobil koji pojačava te osjećaje čuvajući svu čistoću i iznimne sportske sposobnosti DB12 Coupea. Rijedak i pravi sportski kabriolet u svakom pogledu, ovo je automobil koji će izazvati predrasude i pronaći novu generaciju kupaca Volantea.”

Razvijen paralelno sa svojim Coupe blizancem, DB12 Volante može se pohvaliti istim dizajnerskim, inženjerskim i tehnološkim napretkom koji mijenja igru kao i ovom najnovijom evolucijom najistaknutije pločice s imenom Aston Martina. Uz snagu i performanse vodeće u klasi te čistokrvnu dinamiku sportskog automobila, to je transformativna evolucija.

Temelj ovog fokusa na beskompromisnu izvedbu i rukovanje je iznimno kruta aluminijska struktura DB12. Ne samo da je ovo osmišljeno da sposobno podrži novu razinu dinamike na DB12 Coupeu, već i da pruži isto iskustvo vožnje bez premca kakvo donosi oznaka – DB12 Volante.

Kako bi odgovarao sposobnostima na razini vozila, fokus je bio na detaljnom inženjeringu i specifikacijama svih elemenata podvozja Volantea. Ključni strukturni elementi, kao što su gornje točke pričvršćivanja stražnjeg ovjesa i bočni spojevi, kao i dodaci performansama, uključujući poprečni nosač motora, povećavaju ukupnu torzijsku krutost DB12 Volante za gotovo 5%.

Od jednake važnosti za cjelovitost vozila i dinamičke performanse, točke pričvršćivanja za sve priključke ovjesa opsežno su nadograđene bočno (140% na prednjoj osovini).

Ove promjene, u skladu s razvojem DB12 Coupea, omogućile su korištenje neizoliranog stupa upravljača i komplementarnog podešavanja upravljanja i amortizera za postizanje precizne veze upravljanja na i izvan središta s vodećom linearnošću odziva vozila u klasi.

Foto: Aston Martin

Zahvaljujući promjenama na komponentama podvozja, uključujući poprečni nosač motora, DB12 Volante bilježi povećanje globalne torzijske krutosti od 3,7%, zajedno s fokusiranim poboljšanjem bočne krutosti i poboljšanjima u performansama i profinjenosti ovjesa. Neizolirani stup upravljača i čvršća prednja osovina (+140%) doprinose poboljšanju osjećaja upravljanja na i izvan središta i općem osjećaju povezanosti s vozačem.

Performanse Volantea govore same za sebe. Glasni 4.0 Twin-Turbo V8 motora daje DB12 Volanteu nevjerojatne performanse i nevjerojatan zvučni zapis. Podešen od strane inženjera Aston Martina za isporuku vodećih u klasi 671 KS pri 6000 okretaja  i 800Nm između 2750-6000 okretaja, ovaj izniman ručno izrađen motor ima modificirane profile brega, optimizirane omjere kompresije, veće turbine i pojačano hlađenje za postizanje povećanja u izlazu od 34% u usporedbi s DB11. Ubrzavanjem za 3,7 sekundi di 100 km/h i postizanjem najveće brzine od 325 km/h, izvedba DB12 Volantea doista oduzima dah.

Snaga se prenosi putem ZF 8-stupanjskog automatskog mjenjača, koji kao i DB12 Coupe, ima niz programa rada mjenjača koje nadopunjuju svaki od dinamičkih načina vožnje. Volante također koristi isti skraćeni omjer završnog prijenosa za maksimiziranje snage u mjenjaču i elektronički stražnji diferencijal (E-Diff) za savršenu kombinaciju agilnosti kada je želite i stabilnosti kada je trebate. S ESC-om u četiri stupnja i izborom od pet unaprijed definiranih dinamičkih načina rada, DB12 Volante omogućuje vozaču da precizno prilagodi svoje ponašanje. Prvi primjerci stižu tijekom jeseni..

Autor

Preporučeni sadržaj