VALKYRIE ZA LE MANS

Aston Martin Valkyrie AMR Pro i službeno spreman za 24 sata Le Mansa, razvija 1000 KS iz moćnog V12 motora

-

Aston Martin je prikazao trkačku verziju modela Valkyrie…

U pitanju je, dakle, AMR Pro, koji je prvi put viđen prije više od tri godine na salonu automobila u Ženevi. Premda je to više bio koncept, sada je vrijeme i za službenu, tvorničku verziju. U usporedbi s verzijom iz 2018., konačna specifikacija Valkyrie AMR Pro uklanja hibridnu konstrukciju za smanjenje ukupne mase vozila. Međutim, snaga je 1000 KS generiranih isključivo atmosferskim 6,5-litrenim V12 motorom kojeg je izradio Cosworth. Motor se okreće do 11.000 okretaja u minuti i opisan je kao “remek-djelo s unutarnjim izgaranjem”.

Aston Martin je ovdje produžio međuosni razmak za 380 mm, trag šasije za 96 mm sprijeda i 115 mm straga. Također, tu je i novi aerodinamički paket koji dodaje 260 mm ukupnoj dužini automobila i za koji Aston tvrdi da nudi više nego dvostruko veću potisnu silu od cestovne inačice automobila (Aston kaže da mu je omogućio bočno ubrzanje veće od 3G).

Itekako pristojno vrijeme od 3 minuta i 20 sekundi oko kruga Le Mana od 8,5 kilometara bi učinilo ovaj automobil brzim kao što su i novi LMH trkački automobili koji će se natjecati već ove godine. Ukupno će biti proizvedeno četrdeset automobila s volanom na lijevoj strani, a kupci će svoje primjerke moći probati tek u posljednjem kvartalu ove godine na posebnom eventu.

Autor: Juraj Kamber Grahovac

 

Autor