PREMIJERA

Audi A3 (2024.), redizajn za brušenje vrhunske forme

Foto: Audi

Sportski dizajn, nova LED svjetla za dnevnu vožnju, proširena standardna oprema i novi materijali, Audi je kompletno osvježio A3 modelsku postavu…

Opsežna nadogradnja za uvijek dobro prihvaćeni: automobil s kojim je Audi uspostavio premium kompaktnu klasu 1996., A3, sportskiji je, udobniji i digitalniji nego ikad, zahvaljujući progresivnijem dizajnu, značajno proširenoj standardnoj opremi i novoj materijala i ponuda. Aplikacije koje se mogu koristiti izravno na zaslonu vozila, izborna svjetla za dnevnu vožnju i mogućnost dodavanja funkcija vozila na zahtjev u bilo kojem trenutku omogućuju visok stupanj prilagodbe. A3 allstreet, osebujni crossover iz obitelji A3, nov je na tržištu. Sa svojim karakterističnim off-road izgledom, tri centimetra više udaljenosti od tla u usporedbi s A3 Sportbackom i povišenim položajem sjedala, vozilo nudi iskustvo vožnje poput SUV-a u kombinaciji s visokom funkcionalnošću.

Foto: Audi

Na prvi pogled, ovaj novi A3 dosta nalikuje automobilu onom kojeg šalje ‘u mirovinu’. Šesterokutna rešetka Singleframe — u skladu s najnovijim dizajnom marke Audi — najveća je promjena, kojoj se pridružuju veći usisnici zraka u podnožju odbojnika, Audi logo visoko na nosu i osvježena LED i matrix LED svjetla s četiri prilagodljiva dnevna svjetla. Dizajn stražnjeg branika, inspiriran modelom RS3, ima novi tretman LED stražnjih svjetala, crni naglasak i mrežasti umetak na dnu.

Foto: Audi

Unutra stvari postaju zanimljive io još ponešto dotjeranije. Kako bi odgovarala upečatljivijoj vanjštini, unutrašnjost je također značajno izoštrena. Ovdje ima dosta inovacija – od dizajna mjenjača i ventilacijskih otvora do ukrasnih umetaka od tkanine i novog unutarnjeg osvjetljenja. Svi ovi elementi su precizni i detaljni, naglašavajući progresivan i tehnički izgled vozila. Standardna oprema značajno je proširena. Uz trokraki kožni upravljač s multifunkcijom plus, standardna oprema uključuje klima uređaj, paket ambijentalnog osvjetljenja i prednji središnji naslon za ruke.

Foto: Audi

Središnja konzola je redizajnirana i dobila novi završni izgled. Unutarnje ručke na vratima također imaju novu efektnu završnu obradu. Uz praktične držače za čaše, središnja konzola standardno dolazi i s naslonom za ruke koji se podešava po duljini i kutu. Kompaktni mjenjač, koji pruža praktičnu kontrolu nad funkcijama S tronica, također ima novi izgled. Zahvaljujući plosnatijem dizajnu, neprimjetno se uklapa u središnju konzolu.

Interior

Standardna unutarnja rasvjeta dodaje akcente na vrata i prostor za noge. Dodatni rasvjetni elementi i konturno osvjetljenje na ploči s prekidačima i pragovima vrata dostupni su kao opcija. S nadogradnjom modela za A3, konturno osvjetljenje se proteže oko središnje konzole, a držači za čaše, standardno ugrađeni, osvijetljeni su. Jedan novi element dizajna je da su unutarnje strane prednjih vrata osvijetljene. Tkanina je laserski izrezana 300 puta kako bi se omogućila ova značajka. Pet segmenata osvijetljeno je izvorom svjetla u panelu vrata. Njihove različite veličine stvaraju dinamičan protok svjetla – koji se također prikazuje prilikom zaključavanja i otključavanja vozila. Osvijetljena ploča od tkanine kombinira funkcionalnost s emocionalnim iskustvom dizajna. 30 različitih boja svjetla moguće je odabrati putem MMI-ja, što omogućuje visok stupanj prilagodbe. Veliki zvučnici za novi zvučni sustav Sonos smješteni su u donjem dijelu vrata, što omogućuje impresivno iskustvo slušanja s 3D zvukom.

A3 i A3 allstreet su digitalni i povezani – zahvaljujući brojnim uslugama povezivanja, funkcijama na zahtjev i trgovini za aplikacije. Standardna oprema uključuje DAB+ digitalni radio i 10,1‑inčni zaslon osjetljiv na dodir zajedno s Audi virtualnim kokpitom i induktivnim punjačem za pametni telefon. Uz dva USB‑C priključka za punjenje na središnjoj konzoli sprijeda, dva dodatna priključka na stražnjoj strani također dolaze standardno.

Opcijske značajke uključuju MMI navigaciju plus, zajedno s kompletnim portfeljem za povezivanje i pristup trgovini za aplikacije, što vozaču omogućuje korištenje širokog spektra aplikacija putem zaslona vozila. Ugradnjom trgovine kupci mogu izravno i intuitivno pristupiti popularnim aplikacijama trećih strana na MMI zaslonu osjetljivom na dodir putem podatkovne veze u vozilu.

Odabrane aplikacije instaliraju se u infotainment sustav vozila – bez skretanja putem pametnog telefona korisnika. Korisnici također mogu komunicirati sa svojim aplikacijama putem glasovnih naredbi. Amazon Alexa može se koristiti za strujanje glazbe i za upravljanje pametnim kućnim uređajima.

Funkcije na zahtjev osiguravaju visok stupanj fleksibilnosti. Do pet pojedinačnih infotainment i komfornih funkcija može se dodati online putem aplikacije myAudi, čak i nakon što je vozilo kupljeno. Uz MMI navigaciju plus uključujući usluge Audi connect, A3 i A3 allstreet mogu se nadograditi sučeljem za pametni telefon, koje integrira iOS i Android pametne telefone u MMI sustav putem Apple CarPlay ili Android Auto.

Audi A3 allstreet (Foto: Audi)

U Europi će modeli A3 u početku biti dostupni u dvije verzije motora/mjenjača. 35 TFSII s 1,5-litrenim benzinskim motorom ima snagu od 110 kW (150 KS) i nudi se kao automatska verzija sa 7-stupanjskim S tronic mjenjačem i blagom hibridnom tehnologijom pri lansiranju. 35 TDI je dizelski model sa 110 kW (150 KS) i 7-stupanjskim S tronicom. Dodatne benzinske i dizelske verzije modela A3 Sportback i A3 Sedan uslijedit će u drugom kvartalu. Krajem godine ponudi će biti dodan plug-in hibridni model.

Svi modeli A3 silaze s proizvodne trake Audijeve tvornice u Ingolstadtu i moći će se naručiti od ožujka. Sportback s 35 TFSI S tronic starta od 35.650 eura u Njemačkoj. Doplata za limuzinu iznosi 800 eura. A3 allstreet s 35 TFSII i 110 kW (150 KS) počinje od 37.450 eura.

Foto: Audi

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo