AUTO ELEKTRIKA U VOZILU

Problemi sa strujom u vozilu nastaju prilikom visokih opterećenja. Na primjer, ako pada kiša, a vi ste uključili grijanje, brisače u punu brzinu, radio, te svjetla…akumulator možda neće biti učinkovit kao u vrijeme niskih opterećenja (samo jedne uključene mogućnosti..npr.svjetla). Akumulator se puni za vrijeme vožnje preko alternatora koji za vrijeme kretanja vozila njegovo gibanje pretvara u električnu energiju i pohranjuje je u akumulatorskim ćelijama.

Akumulator i alternator

Obično se problemi sa strujom na vozilu vežu uz kvarove akumulatora ili alternatora. S obzirom na ograničeno trajanje rada akumulatora koje je između 3 i 5 godina u hladnim klimatskim uvjetima do 2 godine u toplijim klimatskim uvjetima kao glavni izvor energije obavezno se mora pregledati i utvrditi njegova ispravnost.

Većina novih automobila na sebi ima priključak koji se spaja sa uređajem za dijagnostiku, te se putem dijagnostičkog uređaja može utvrditi što je uzrok kvara. Ukoliko ima problema sa svjećicama motor će se teže paliti, no njihova izmjena je jako jednostavna i cjenovno jeftinija u odnosu na ostale komponente vezane uz prethodno spomenute probleme.

Svjećice

Jedan od najučestalijih kvarova vezanih uz probleme sa strujom na vozilima svakako su osigurači i releji. Pregorjeli osigurač ne dopušta struji protok kroz strujni krug vozila i napajanje električnih uređaja (trošila) npr. Svjetla. Naravno, promjena osigurača je jako jednostavna ali valja spomenuti kako nakon promjene treba potražiti krivca za taj kvar jer je vrlo vjerojatno kako je do kvara došlo zbog slomljene žice ili neke druge komponente koja opet može negativno utjecati na njegov daljni rad.

Osigurači

Relej

(zl)

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo