IN MEMORIAM

Barney Oldfield, pionir automobilskih utrka, umro 4. listopada 1946.

Berna Eli ‘Barney’ Oldfield, rođen 29. siječnja 1878. u Wauseonu (Ohio), jedan je od najzaslužnijih za razvoj američkih utrka početkom 20. stoljeća, ali je, kao filmska zvijezda nijemog Hollywooda i mamac za gledatelje, naplaćivao velik novac od organizatora za nastupe u utrkama…

Stoga mu je američka federacija AAA, tijekom većeg dijela karijere, branila nastupe. Berna Eli Oldfield, seoski dječak rođen 29. siječnja 1878. u Ohiu, u tinejdžerskoj se dobi počeo se baviti biciklističkim utrkama, dovoljno uspješno da živi od toga. Otkupio je trkaći automobil kojeg je vozio Henry Ford i na opće zaprepaštenje pobijedio na najvećoj utrci 1902., donijevši veliki publicitet i sebi i dotad slabo poznatoj tvrtki Ford.

Oldfield je pobijedio vladajućeg prvaka Alexandera Wintona za gotovo kilometar na osam kilometara dugoj stazi, proklizavajući kroz zavoje umjesto kočenja. Taj mu je atraktivan, prepoznatljiv stil donio veliku popularnost, učvršćenu velikom niskom pobjeda u sljedećih 15-ak godina, vozeći Winton, Peerless, Mercedes, Christie, Benz, Fiat, Stutz, Miller…

Ukratko, većinu najboljih trkaćih automobila onog vremena, kako američkih, tako i europskih. Mnoge od tih pobjeda došle su u vrlo ozbiljnim utrkama, a ne može se prigovoriti ni nepobitnim brzinskim rekordima koje je postavio, no Oldfield je došao na zao glas unutar krugova pravovjernih fanatika sporta zbog neskrivenog profesionalizma.

Bio je filmska zvijezda u nijemom Hollywoodu, a kao mamac za gledatelje naplaćivao je velike novce od organizatora kako bi nastupao u njihovim utrkama. Zbog toga mu je američka federacija AAA tijekom većeg dijela karijere branila nastup na utrkama pod njihovom ingerencijom, a one koje je sam organizirao, smatra se, bile su velikim dijelom samo dobro režirane predstave.

Nakon što je sudjelovao u kreiranju fascinantnog bolida Golden Submarine, kojeg se smatra prvim pokušajem izrade sigurnosnog trkaćeg automobila, Oldfield se povukao iz utrka (uz jedan neuspjeli pokušaj povratka 14 godina kasnije) i posvetio samo filmskoj karijeri.

I danas ga mnogi otpisuju s lista ozbiljnih trkaćih prvaka zbog elemenata show businessa u njegovoj karijeri, no to je nepravedno prema dokazanoj brzini i talentu.

Barney Oldfield, pionir automobilskih utrka, umro je 4. listopada 1946.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin