BMW iX1 (2023.), nova generacija popularnog povišenog modela u fokus gura električnu izvedbu

-

Borba protiv leda i snijega potpuno električnom snagom, BMW iX1 na velikoj hladnoći testira dinamiku vožnje u zimskom ispitnom centru BMW Grupe u Arjeplogu, na sjeveru Švedskoj…

Nadolazeća generacija modela BMW X1 kompaktnog povišenog vozila također će se nuditi s petom generacijom BMW eDrive tehnologije za lokalni užitak vožnje bez emisija.

Odbrojavanje je u tijeku za treću generaciju BMW X1 – i za prvo potpuno električno vozilo za sportsku aktivnost (SAV) u premium kompaktnom segmentu. Novi BMW iX1  je sada uspješno završio testiranje dinamike vožnje u zimskom ispitnom centru BMW Grupe u Arjeplogu. Na snijegom prekrivenim cestama i posebno pripremljenim ledenim stazama oko grada Arjeplog, u blizini polarnog kruga, pridružio se varijantama s konvencionalnim pogonom i hibridnim varijantama novog BMW X1 u prolasku integriranih testova primjene za njegov pogonski sklop i sustave šasije. Još jedan potpuno električni model iz BMW Grupe je stoga došao do završne faze procesa razvoja serije.

Ovaj test snage i izdržljivosti na izrazito niskim temperaturama i zimskim uvjetima na cesti podvrgao je električne motore, električnu tehnologiju pogona na sve kotače, visokonaponsku bateriju, energetsku elektroniku i tehnologiju punjenja iX1 posebno zahtjevnom pregledu. Njegova peta generacija tehnologije BMW eDrive koristi najnoviju tehnologiju baterijskih ćelija i inteligentno kontrolirano upravljanje toplinom kako bi omogućila kratko vrijeme punjenja i dug domet, čak i pri ekstremnim temperaturama ispod nule. S dva elektromotora (jedan na prednjoj osovini i jedan na stražnjoj), čija je isporuka snage precizno koordinirana radi optimizacije vučne i dinamičke izvedbe, te izuzetno brzo djelujuće tehnologije ograničavanja proklizavanja kotača, BMW iX1 bi tako trebao biti uvjerljiv na svim vrstama terena.

Foto: BMW

Autor