VELIKI ZAOKRET

BMW najavio proizvodnju 10 milijuna električnih vozila u idućih 10 godina

BMW Group pojačava ofenzivu u smjeru elektromobilnosti i pustit će oko deset milijuna potpuno električnih vozila na ceste u sljedećih desetak godina.

Do 2030. očekuje se da će barem polovica globalne prodaje BMW Grupe potjecati od potpuno električnih vozila. To će također povećati potrebu za litijem, važnom sirovinom za proizvodnju baterijskih ćelija.

Kako bi promicala ekološki prihvatljivu i resursno učinkovitu ekstrakciju litija, BMW grupa kroz svoj fond rizičnog kapitala, BMW i Ventures, ulaže u inovativan proces koji je razvila američka kompanija Lilac Solutions. Lilac Solutions razvio je i patentirao tehnologiju izmjene iona kojom će značajno poboljšati učinkovitost, troškove i održivost ekstrakcijom litija iz izvora slane vode.

“Inovativne tehnologije omogućuju bolji, održiviji i učinkovitiji pristup sirovinama. Ulaganjem u startupe ubrzavamo razvoj novih tehnologija, potičemo konkurenciju i dajemo poticaj koji će mladim tvrtkama olakšati pristup tržištu, rekao je Wolfgang Obermaier,  jedan od potpredsjednika za neizravnu robu i usluge, sirovine u BMW Grupi. “Ulaganjem u Lilac Solutions podupiremo tehnološki napredak na području ekstrakcije litija, s naglaskom na odgovorne i održive metode.”

Lilac Solutions razvio je novu tehnologiju izmjene iona kako bi dobivanje litija postalo učinkovitije i isplativije. Tvrtka nastoji značajno smanjiti utjecaj na okoliš u usporedbi s konvencionalnim metodama, istodobno štiteći lokalne zajednice i ekosustave. Tehnologija je već dokazana u početnim terenskim ispitivanjima i sada mora pokazati da se može srednjoročno povećati i industrijalizirati. Postupak bi se tada mogao koristiti sa solima širom svijeta, čak i ako imaju nizak sadržaj litija.

Foto: BMW

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin