OSIGURANE VELIKE ZALIHE

BMW postigao dogovor s dobavljačima čipova, ipak normalni rokovi isporuka vozila

BMW Grupa istražuje nove načine rada s dobavljačima i, u slučaju strateški važnih komponenti, postaje sve bliže uključena u mrežu dobavljača.

Kako bi osigurala zalihe poluvodiča na dugi rok, bavarski gigant je sklopio ugovor o izravnom osiguranju opskrbe s proizvođačem visokotehnoloških mikročipova INOVA Semiconductors i GlobalFoundries, proizvođačem poluvodiča bogatih značajkama.

Sporazum jamči BMW Grupi isporuku nekoliko milijuna mikročipova godišnje. Mikročipovi će se koristiti u ISELED pametnoj LED tehnologiji koju je zajednički razvila BMW Grupa, a koja će se po prvi put koristiti u BMW iX i ostalim modelima u dolasku. Podsjetimo, isporuke BMW iX kupcima započele su početkom studenog, a prvi primjerci su prodani i u Hrvatskoj…

“Produbljujemo naše partnerstvo s dobavljačima na ključnim točkama u mreži dobavljača i sinkroniziramo naše planiranje kapaciteta izravno s proizvođačima i programerima poluvodiča. To poboljšava pouzdanost planiranja i transparentnost oko količina potrebnih za sve uključene i dugoročno osigurava naše potrebe,” kaže dr. Andreas Wendt, član Upravnog odbora BMW AG odgovoran za nabavu i mrežu dobavljača. “Ovaj pionirski sporazum označava sljedeći logičan korak u osiguravanju naših zaliha na još uravnoteženiji i proaktivniji način u budućnosti.”

Ovaj sporazum primjer je predanosti izgradnji otpornijeg pristupa partnerskom lancu opskrbe kako bi se povratila ravnoteža između ponude i potražnje za čipovima u automobilskoj industriji, kao i napora za daljnje ubrzanje tehnoloških inovacija.

“Ovaj ugovor označava novi teritorij za nas kao proizvođača poluvodiča,” kaže Robert Kraus, izvršni direktor INOVA Semiconductors. “Čvrsto vjerujemo da će nam ovaj inovativni pristup partnerstvu u cijelom proizvodnom lancu pomoći u postizanju naših ciljeva: na taj način možemo osigurati opskrbu za naše krajnje kupce i osigurati visoku pouzdanost planiranja tijekom dugih ciklusa proizvodnje čipova. To je pravi win-win za obje strane.”

Foto: BMW