U DUHU MARKE, DIGITALIZACIJA U PRVOM PLANU

BMW X5 i X6 i službeno predstavljeni, kraljevi luksuzne SUV klase još agresivniji i napredniji

BMW je predstavio opsežno ažurirana izdanja uspješnih Sports Activity Vehicle (SAV) i Sports Activity Coupé (SAC) modela za luksuzni segment, ovo su novi, osvježeni – X5 i X6

Novi BMW X5 (G05) i novi BMW X6 (G06) naglašavaju staloženost i sigurnost detaljnim revizijama dizajna. Osvježena linija pogonskih sustava uključuje nove motore, najnoviju generaciju plug-in hibridnog sustava za BMW X5 xDrive50e i 48V blaga hibridna tehnologija za sve ostale modele. Također prednjače novi sustavi za automatiziranu vožnju i parkiranje i potpuno digitalni sustav upravljanja/upravljanja iDrive s BMW zakrivljenim zaslonom koji se temelji na BMW operativnom sustavu 8.

Foto: BMW

Ažuriranje će kod X5 pružiti sve što mu je potrebno za održavanje vodeće pozicije na svjetskom tržištu u svom segmentu i omogućiti BMW X6 da osigura svoju poziciju broj jedan ispred konkurenata drugih premium njemačkih proizvođača. Dva modela proizvodit će se u tvornici BMW Group Spartanburg u SAD-u, stručnom centru za BMW X modele, a njihovo globalno lansiranje počinje u travnju 2023.

Što je najveća novost u izgledu? Tanja svjetla. Nove jedinice prednjih svjetala sada imaju tanji obris za 35 milimetara. Njihovi elementi svjetla za dnevnu vožnju u obliku strelice usmjereni su prema van i također služe kao pokazivači smjera. Matrix LED prednja svjetla s prilagodljivom kontrolom i nezasljepljujućim dugim svjetlima BMW Selective Beam, plus M Shadowline svjetla, uključeni su na popis opcija.

BMW maska sad donosi Iconic Glow kao opciju za BMW X5 model, do sad je to bio slučaj samo kod X6.

Foto: BMW

Digitalna tehnologija sastoji se od 12,3-inčnog informacijskog zaslona iza upravljača i kontrolnog zaslona s dijagonalom zaslona od 14,9 inča – oba smještena iza jedne staklene površine. Funkcionalnost upravljanja dodirom kontrolnog zaslona dovela je do značajnog smanjenja broja tipki i prekidača u korist digitalnog upravljanja za brojne funkcije. Inovativni kokpit i povezana ažuriranja na ploči s instrumentima donose posebno progresivan osjećaj modernom vrhunskom ambijentu.

Novi BMW X5 i novi BMW X6 mogu se naručiti s izborom osmocilindričnog benzinskog motora, šestocilindričnog rednog benzinskog motora i šestocilindričnog rednog dizelskog motora – svaki iz najnovije generacije pogonskih jedinica. Svi motori sada su povezani s isto tako novim osmostupanjskim Steptronic Sport mjenjačem. Svoju snagu šalju na cestu – ili čak na neasfaltirane površine, prema potrebi – putem BMW xDrive inteligentnog sustava pogona na sve kotače.

Foto: BMW

Sve pogonske jedinice sada imaju 48V blagu hibridnu tehnologiju. Ova sveobuhvatna primjena elektrifikacije dolazi u obliku elektromotora integriranog u prijenos. Ovaj motor stvara izlaznu snagu do 9 kW/12 KS i 200 Nm okretnog momenta, pomažući motoru s unutarnjim izgaranjem da pruži uglađenu, dinamičnu vožnju uz visoku učinkovitost. Novi plug-in hibrid BMW X5 xDrive50e nudi više snage, učinkovitosti i električnog dometa.

Pogonski sustav za plug-in hibridnu varijantu SAV-a također je potpuno prerađen, a ažurirani model nosi oznaku BMW X5 xDrive50e. Šesterocilindrični redni benzinski motor najnovije generacije i sličan novi elektromotor udružuju se kako bi razvili izlaznu snagu sustava od 360 kW/490 KS (uključujući privremeni učinak pojačanja) – povećanje od 70 kW/96 KS u odnosu na prethodni model – i kombinirani okretni moment od 700 Nm, što je povećanje od 100 Nm. Nazivna snaga benzinskog motora od 230 kW/313 KS predstavlja povećanje od 20 kW/27 KS na jedinici koju zamjenjuje.

Kompaktni električni motor integriran u osmostupanjski Steptronic Sport mjenjač proizvodi nominalnu snagu od 145 kW/197 KS (+62 kW/84 KS). Osim toga, inovativni stupanj predmjenjača – koji se koristi za povećanje efektivnog okretnog momenta koji proizvodi električni motor na maksimalnih 450 Nm na ulazu prijenosa za motor – pomaže u pružanju još oštrije isporuke snage. BMW X5 xDrive50e ubrzava iz stanja mirovanja do 100 km/h za 4,8 sekundi. Dizelski dio vjerujemo da će i dalje biti najzastupljeniji kroz xDrive30d izvedbu od 286 KS!

Top izvedba, ona s dodatkom slova M, brojat će 530 KS kao i do sada. Najnovija verzija osmocilindričnog motora pokreće i novi BMW X5 M60i xDrive i novi BMW X6 M60i xDrive od 0 do 100 km/h za 4,3 sekunde. Novi X modeli u salone stižu sredinom proljeća…

Foto: BMW

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo