NA DANAŠNJI DAN

Carl Benz, tvorac prvog automobila iz 1886., rođen 25. studenoga 1844.

Daimler Media
Daimler Media

Carl Benz, njemački konstruktor, pionir autoindustrije, rođen je prije 178 godina u Karlsruheu, kao Karl Friedrich Michael Vaillant

Tri mjeseca potom majka Josephine Vaillant udaje se za vozača lokomotive Johanna Georga Benza, koji nakon dvije godine umire od upale pluća, pa mališan dobiva ime Karl Friedrich Benz. Postavši poznat, potpisivao se kao Carl Friedrich Benz te ga se češće navodi kao Carl Benz, ali i kao Karl Benz.

Carl Benz je karijeru, ipak, počeo loše. S Augustom Ritterom 1971. je osnovao tvrtku za proizvodnju strojnih komponenti i trgovinu metalima, koja je ubrzo bankrotirala. Spas je donio miraz Berthe Ringer, kojom se 1972. oženio te potom imao petoro djece. Otkupio je Ringerov udio, sanirao gubitke i krenuo u poslovni uspjeh, kojim će trajno ostati upisan u povijesti tehnike. Sve se spojilo u tvrtki Benz & Cie., osnovanoj 1883.

Carl Benz čovječanstvo je zadužio 29. siječnja 1886., patentom prvog motornog vozila (automobila) Benz Patent Motorwagen. Bila je to motorna kočija s tri kotača, koja se pokretala 4-taktnim motorom obujma 958 ccm i snage 0,8 KS te postizala 16 km/h (tržišni model: 1600 ccm, 0,75 KS, 13 km/h). Za uspjeh i budućnost tog projekta, osporavanog od mnogih, zaslužna je njegova supruga Bertha Benz.

Benz Patent Motorwagenom je 5. kolovoza 1888., sa sinovima Eugenom i Richardom, odvozila put od 106 km, od Pforzheima do Mannheima, u posjet majci. Time je uklonila početnu nevjericu prema konceptu vozila pokretanog motorom s unutarnjim izgaranjem (bio je jak lobi vlasnika kočija s konjskom zapregom) te nakon pozitivnih novinskih izvješća, pokrenula lavinu narudžbi.

Carl Benz je postao imućan prvenstveno zahvaljujući proizvodnji statičnih benzinskih motora, a potom i automobila. Patent Motorwagen postao je dostupan kupcima već 1888., kao prvi produkcijski automobil u povijesti. Tijekom 1890-ih, uspješni modeli Victoria i Velo, pretvorili su tvrtku Benz & Cie. u najvećeg svjetskog proizvođača automobila.

Proizvodili su ih nekoliko stotina godišnje. I u starijoj je životnoj dobi Benz zadržao mjesto u upravnom odboru tvrtke koju je osnovao, i nakon udruživanja s Daimlerom 1926. Njegova je tvrtka zaslužna za razvoj prvog bokserskog motora, eksperimente s aerodinamikom, postavljanje motora trkaćeg automobila u sredinu i niz drugih inovacija.

Sve to nesumnjivo potvrđuje Benzov status jednog od istinskih velikana povijesti automobila. Carl Benz, tvorac prvog automobila iz 1886., umro je 4. travnja 1929.

 

Autor