NA DANAŠNJI DAN

Chevrolet Corvette Stingray, unikatni prototip, 18. travnja 1959. imao prvi trkaći nastup

Steve Ginn, Wikimedia Commons

Trkaći automobil Chevrolet Corvette Stingray bio je privatni projekt u kojeg su bili uključeni Pete Brock, Bill Mitchell i Larry Shinoda, sva trojica zaposlenici tvrtke General Motors

Želja im je bila napraviti trkaći automobil na bazi mehanike Corvette, a gotovo kao nusprodukt tog njihovog igranja u slobodno vrijeme nastao je jedan od najpoznatijih američkih automobila ikada. Govorimo dakako o Chevrolet Corvette iz 1963., koja će i službeno ponijeti oznaku Sting Ray, sada odvojeno napisanu, a u velikoj će se mjeri bazirati upravo na ovom konceptu s kraja 1950-ih.

Zanimljivo, i sa sljedećom će se generacijom najkultnijeg američkog sportskog automobila dogoditi nešto slično, njena će inspiracija biti još jedan konceptni uradak, Mako Shark II iz 1965. godine. Na današnji je datum 1959. ranije ove godine preminuli Dr. Dick Thompson u prvom nastupu ovog unikatnog automobila osvojio četvrto mjesto u klasi, u utrci održanoj na stazi Marlboro Raceway u američkoj saveznoj državi Maryland.

Automobil se utrkivao s velikim uspjehom, osvojivši čak i američko SCCA prvenstvo 1960. godine, nakon čega ga je Mitchell povukao s trkaćih staza i modificirao za cestovnu upotrebu. Proizveden je samo jedan primjerak Stingraya, ali srodnost dizajna s produkcijskom Corvette druge generacije kasnije je, razumljivo, pojednostavila američkim ljubiteljima izradu određenog broja replika.

Ime Stingray se vratilo još u nekoliko navrata, kako odvojeno tako i zajedno pisano, a originalni model postao je bezvremena ikona u krugovima ljubitelja Corvette, ali i šire.

 

Autor

Preporučeni sadržaj