Citroën C4 (2021.), povratak u velikom stilu, na bazi novog Peugeota 308

Treća generacija francuskog kompakta uvodi značajne stilske novosti, na tehnologiji modela Peugeot 208 i Opel Corsa, kao prethodnica za novi Peugeot 308…

Prvi Citroën C4 predstavljen je 2004., kao nasljednik modela Xsara i tehnološki srodan s Peugeotom 307. Simpatičan i funkcionalan ‘francuski Golf’ pamti se po neobičnom volanu s nepomičnim središnjim dijelom i zakretnim obručem. Osim kao 5-vratni hatchback, proizvodio se i kao neobičan 3-vratni polu-coupe.

Na kineskom je tržištu iz njega izvedena limuzina C-Quatre. Model druge generacije, predstavljen 2008.,  na zajedničkoj platformi PSA PF2, bio je srodan s Peugeotom 308 te premium modelom Citroën DS4 (kasnije DS4).

Proizvodnja je zaključena 2018. u Kini se još uvijek proizvodi limuzinski C-Quatre i nije dobio nasljednika te se govorilo kako se zauvijek povlači. Sada se najavljuje preokret, ‘na krilima’ moći novostvorene alijanse PSA-FCA, nastaje model koji po istom tehnološkom konceptu kao novi modeli Peugeot 308 i Opel Astra, a skicu donosi de.motor1.com.

Stvara se na platformi CMP2 (Common Modular Platform) na istoj bazi na kojoj su već stvoreni Peugeot 208 i Opel Corsa, premda je novi C4 za pola klase veći auto. Tehnološki će dakle biti na poznatim PSA-temeljima, a stilski donosi novosti koje bi se mogle prenijeti i na druge modele iz game.

Očekuje se u listopadu na salonu u Parizu 2020., kao modelska godina 2021.

 


Komentari

loading...