SRETAN 83. ROĐENDAN

Claude Lelouch, kultni i cijenjeni francuski filmski režiser, rođen 30. listopada 1937.

Claude Barruck Joseph Lelouch, rođen prije 83. godine u Parizu, otac mu je bio alžirski Židov, a majka Francuskinja koja je prešla na judaizam. Tijekom II. svjetskog rata prošao je traumatično iskustvo, jer ga je majka od straha pred Gestapoom skrivala u teatru..

U povijest automobilizma upisao se režirajući dva kultna filma vezana za automobile i utrke. ‘Jedan muškarac i jedna žena’ iz 1966., film kojeg gotovo da možemo nazvati slučajnim remek-djelom. U središtu radnje je ljubavna priča između vozača utrka Jean-Louis Trintignanta i  mlade udovice Anouk Aimée.

Automobile za film je, kao i glavninu budžeta, donirao Ford, glavna je zvijezda Mustang, a ima i GT40. Nećak sjajnog vozača Formule 1 Mauricea Trintignanta Mustangom vozi ‘hiljadu milja, ko onaj ružni Francuz u prelepom filmu’ (poznati citat Đorđa Balaševića) samo da bi došao do svoje voljene.

Zanimljivost filma je stalno izmjenjivanje kolora i crno-bijelih scena, što izgleda kao promišljena vizija režisera Claudea Leloucha, a zapravo se dogodilo zato što je Lelouch u pola snimanja shvatio da nema novaca za dovoljno kolor filma!

Kako bi popunio trajanje, u film je umontirao i neke stare crno-bijele snimke iz Le Mansa i s relija Monte Carlo koje je imao pri ruci. Nekim čudom svi ovi elementi nisu proizveli katastrofu, nego su se savršeno uklopili, popraćeni predivnom glazbenom temom Francisa Laia, i tako je nastao dobitnik Zlatne palme u Cannesu i Oscara za strani film.

Preskočit ćemo ovdje pregled ostalih detalja Lelouchove filmografije i preskočiti odmah na oktanoljupcima možda još i poznatiji film ‘C’etait un rendez-vous’ iz 1976. Ovaj kratki film traje samo osam i pol minuta i snimljen je u jednom kadru, s kamerom pričvršćenom na branik nepoznatog automobila koji rano ujutro velikom brzinom juri ulicama Pariza, da bi na kraju vozač izašao iz automobila, došao do žene koja ga čeka i zagrlio je.

Film je od trenutka prvog prikazivanja bio okružen legendama i mitovima, kako o tome koji je automobil korišten, tako i o vozaču (spekuliralo se nekim imenima iz svijeta Formule 1) i o navodnom uhićenju Leloucha zbog filma.

Danas se zna da je vozio sam režiser, korišten je Mercedes-Benz 450 SEL 6.9, a nasnimljen zvuk Ferrarija 275 GTB. Smatra se da su i brzine u filmu zapravo mnogo manje no što se doima, no u svakom slučaju film je postao (nažalost) inspiracija mnogima koji snimaju svoje nerijetko opasne ulične jurnjave.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin