Rumunji slave...

Dacia Duster okrenula prvih 500.000 primjeraka

Krajem studenog tvornica automobila Dacia u Mioveniju proslavila je proizvodnju 500 000. primjerka vozila Duster (4×4, Prestige, 1.3 TCE 150 KS, crvena Fusion). Radi se o drugoj generaciji legendarnog modela za Rumunjsku i Grupu Renault, koji je lansiran prije dvije godine na Salonu automobila u Frankfurtu. 500 000. Duster proizveden je za kupca iz Francuske.
Svakog dana navedena tvornica proizvede 1400 vozila, od čega 1050 Dustera.
Prva generacija modela Duster krenula je u proizvodnju 2010. godine i otad je više od 1,7 milijuna vozila proizvedeno u Mioveniju u Rumunjskoj. Paleta vozila Dacia prodaje se u 44 zemlje, a glavna su izvozna tržišta Francuska, Italija i Španjolska.
„Uspjeh se temelji na kompetentnim, ozbiljnim i odgovornim timovima. To je slučaj i kod marke Dacia. Duster je kultni model marke Dacia proizveden u Mioveniju na kojem rade sve ekipe Grupe Renault u Rumunjskoj i želim im se svima zahvaliti. Moramo i dalje biti podrška jedni drugima, odgovorni i pedantni kako bismo zadržali svoju konkurentnost. Proizvodimo atraktivna, kvalitetna i konkurentna vozila koja naši kupci zaista cijene. Danas gradimo svoju budućnost u jednoj od najvećih tvornica Alijanse Renault-Nissan-Mitsubishi”, rekao je Miguel Oliver-Boquera, izvršni direktor tvornice vozila Dacia.
Novi Duster najprodavaniji je SUV na tržištu u Rumunjskoj i drugi najprodavaniji model na francuskom tržištu nakon vozila Logan. U Rumunjskoj je 2018. proglašen automobilom godine, a poznata britanske novine The Sun dodijelile su mu titulu „Vozilo godine s najboljom vrijednošću” na tradicionalnoj gala večeri.
Zaposlenici i kupci polazišna su točka transformacije koju provodi tvornica vozila Dacia. Radi se o modernoj i fleksibilnoj tvornici s automatiziranim proizvodnim procesima. U posljednjih pet desetljeća u tvornici je proizvedeno više od 6,8milijuna vozila. Proizvedeno je više od 8 različitih modela: Dacia 1100, Dacia 1300, Dacia Nova, Dacia SupeRNova, Dacia Solenza, Dacia Logan (u izvedbi limuzine, karavana, furgona i kamioneta), Dacia Sandero i Dacia Duster. U istoj toj tvornici proizvode se i karoserije i dijelovi za izradu vozila iz palete Global Access za ostale tvornice Grupe Renault u cijelom svijetu. Svake 54 sekunde proizvede se jedno vozilo, a više od 90 % proizvedenih vozila namijenjeno je za izvoz.
Dacia godišnje proizvede 350.000 vozila u Rumunjskoj, čemu je potrebno dodati više od 500 000 motora i više od 500.000 mjenjača, od kojih dio izvozi rumunjski odjel za logistiku i Međunarodna logistička mreža Alijanse (Alliance International Logistics Network, AILN), najveći logistički centar Alijanse Renault-Nissan-Mitsubishi.

Autor

Preporučeni sadržaj