UVIJEK NA USLUZI

Dacia Duster punih 8 godina volontira, HGSS ima sjajnog partnera u spasilačkim akcijama

Zanimljivu priču donosi Dacia i njena službena stranica. U glavnom fokusu su akteri i heroji dobrog srca koji su najčešće povezani sa spašavanjima po planinama. Naravno, riječ je o HGSS (Hrvatska gorska služba spašavanja) ekipi.

Od 2013. godine Dacia je partner tri udruge gorskih spasilaca u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji. Svake godine tri Dustera ustupaju se odgovornim timovima dobrovoljaca. Oni riskiraju svoje živote kako bi priskočili u pomoć drugima. Stoga je Dacia dragocjena logistička potpora, a ovo je kratki pregled kako bi se što bolje upoznali s njihovim radom.

“Dacia Duster je model koji koristimo zadnjih 8 godina. U floti ih imamo dvadesetak. Zaista su praktična vozila, jer se njima može voziti i gradskim cestama i šumskim stazama.” – riječi su to Darka, hrvatski člana HGSS posljednjih 25 godina

Duster sa svojim pogonom na sva 4 kotača, visokim udaljenošću od tla i lakoćom rukovanja, savršeno je prikladan za rad u šumama ili na teško dostupnim mjestima.

Naše planine primaju puno posjetitelja tijekom cijele godine, posebno ljeti. Turisti i mještani dolaze napuniti baterije u netaknutom prirodnom okruženju. Ovo udruženje dobrovoljaca, koje se sastoji od stručnjaka za planinarenje, speleologiju, ronjenje i penjanje po stijenama, osiguravaju stalnu brigu tijekom cijele godine, zahvaljujući upravo modelu Dacia Duster.

Zanimljivo, u Sloveniji je planinarenje vrlo popularna aktivnost. U 2020. godini 430 spasilaca dobrovoljaca prozvano je u 485 navrata, od čega je jedna trećina uključivala ljude koji su se izgubili ili trebaju adekvatniju pomoć.

Broj posjeta hrvatskim planinama je zapanjujući: oko 600.000 dana u planinama zabilježi se ukupno svake godine u cijeloj zemlji. 700 spasilaca dobrovoljaca godišnje kroz godinu zabilježi oko 7.000 poziva. Prirodne katastrofe (poplave, potresi, oluje i snježne lavine) predstavljaju 15% dodatnih aktivnosti.

28. prosinca 2020. grozni potres potpuno je uništio grad Petrinju u Hrvatskoj. Vozeći svoj Duster, hrvatski gorski spasilački timovi bili su prvi na terenu. Zahvaljujući brzom odgovoru uspjeli su spasiti ženu zakopanu ispod ruševina.

“S Dusterom možemo zaista brzo doći do mjesta nesreće kako bismo pružili prvu pomoć”. – Darko, hrvatski spasitelj posljednjih 25 godina

Duster je cijenjen zbog svoje pouzdanosti i svestranosti. Čak i u teškim vremenskim uvjetima i uvjetima vožnje, Dacia Duster nikada nije izdala ove heroje s planina.

Foto: Dacia

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin