LABORATORIJ NA ČETIRI KOTAČA

Dacia Manifesto, koncept za isprobavanje i dokazivanje mogućnosti

-

Manifesto je konceptni automobil koji objedinjuje i potvrđuje vrijednosti za koje se Dacia zalaže

Konceptnim automobilom Manifesto Dacia je još jednom dokazala da joj nema premca kada je riječ o esencijalnim, kul, robusnim, pristupačnim i ekološki učinkovitim automobilima. Novi koncept sredstvo je za testiranje inovativnih rješenja. K tome je povezan s prirodom, ekološki prihvatljiv i bogat revolucionarnim značajkama koje će u budućnosti zaživjeti i u Dacijinim serijskim modelima.

No nije riječ o prototipu nekog budućeg modela. Dacia ovim konceptom poručuje svojim kupcima, sve sklonijima boravku u prirodi, da namjerava ostati uz njih te da radi na povećanju vrijednosti i kvaliteta koje njezina vozila čine tako uspješnima.

Konceptni automobil Manifesto mijenja pojam esencijalnog automobila, pružajući još jednostavnije i autentičnije iskustvo. Putnici su u izravnom doticaju s okolišem, što znači da na vozilu nema vrata, prozora ni vjetrobranskog stakla! Uronjeni ste u prirodu. A kada uživate u aktivnostima na otvorenom, ništa se ne može mjeriti s praktičnošću radne plohe koja zamjenjuje poklopac prtljažnika.

Putnici se osjećaju povezanijima s prirodom i istovremeno ostaju u kontaktu s vanjskim svijetom zahvaljujući uslugama za pametne telefone: Dacijin jednostavan, učinkovit i ekonomičan pristup pod nazivom Bring-Your-Own-Device (hrv. Ponesi svoj uređaj) omogućuje putnicima da u potpunosti integriraju svoj pametni telefon u vozilo i povežu ga s putnim računalom. Taj je sustav već dostupan u nekoliko modela marke te će se nastaviti razvijati u budućnosti.

Konceptni automobil Manifesto uvodi još jednu revolucionarnu značajku koja će se ugrađivati u buduće modele: YouClip, krajnje jednostavan sustav za sigurno pričvršćivanje niza praktične i modularne opreme.

A budući da kod Dacije „kul” i „praktično” često idu ruku pod ruku, putnicima će na raspolaganju biti i jednostruko prednje svjetlo koje se može odvojiti i upotrebljavati kao snažna ručna svjetiljka. Jer zašto biste imali dva svjetla, kada vam jedno pruža sasvim dostatno osvjetljenje?

Dacijina vozila poznata su po izdržljivosti i pouzdanosti. Duster, Jogger i Sandero Stepway samo su neki od modela na koje kupci željni pustolovina itekako mogu računati. Koncept Manifesto tu ne staje, već ide korak dalje te se pozicionira kao posrednik između ljudi i prirode.

Konceptni automobil Manifesto ima sve prednosti terenca, uključujući i pogon na sve kotače, izdašan razmak od tla, velike kotače i karoseriju koja odolijeva i najzahtjevnijim terenima.

Osim toga je vodootporan: njegova se unutrašnjost može očistiti mlazom vode.

Odvojivi pokrovi sjedala u trenu se pretvaraju u vreće za spavanje.

Krovni nosači mogu prevesti sve vrste tereta, budući da se njihove prečke mogu konfigurirati na različite načine. (Dacia se već uzdigla iznad svih svojim inovativnim modularnim krovnim nosačima za Sandero Stepway i Jogger, koji će uskoro postati dostupni i za Duster).

Namjenska i uklonjiva baterija puni se preko obične utičnice, pretvarajući konceptno vozilo MANIFESTO u izvor električne energije za aktivnosti na otvorenom.

Marka ovim konceptom predstavlja viziju vozila s minimalnim okolišnim otiskom. Kompaktan je i lagan pa troši manje energije. Takvi napori za postizanjem učinkovitosti sežu u daleku prošlost Dacije. Jogger je, na primjer, 300 kg lakši od konkurentnih sedmerosjeda.

Veliki dio karoserije koncepta Manifesto izrađen je od recikliranog materijala Starkle s „pjegastim” efektom, proizvedenog od obrađenih polimera.

U unutrašnjosti su također upotrijebljeni prirodni materijali, kao što je plutena obloga armaturne ploče. Ukrasni kromirani umetci nisu upotrijebljeni, baš kao ni i u najnovijim Dacijim modelima.

Bezzračne gume ovog koncepta još su jedna inovativna značajka čiji je cilj zaštita okoliša, a u konačnici i ušteda. Njihovo je temeljno načelo trajnost: te su gume neprobojne i dugovječne koliko i samo vozilo.

„U Daciji volimo stajati čvrsto na zemlji. U razvoju i istraživanju novih ideja nismo se željeli ograničiti na 3D simulacije, već ih djelomično realizirati i vidjeti kako izgledaju u stvarnosti! Osim što je dizajnerski predmet, konceptni automobil MANIFESTO utjelovljuje našu viziju i objedinjuje brojne inovacije – poneke su ekstremne kad govorimo o njihovoj provedbi, ali i dalje ostaju pristupačne kupcima. A poneke će zaživjeti u budućim modelima marke Dacia” riječi su Davida Duranda, direktora Dacia Odjela za dizajn

„Želimo ponuditi čitav niz proizvoda koji naglašavaju obećanje naše marke, što znači da ćemo se usredotočiti na ono što je kupcima doista bitno u vozilu i prilagoditi modele aktivnostima na otvorenom. Osim na modelima, trenutačno radimo na inovativnim značajkama koje bolje odgovaraju potrebama i životnom stilu naših kupaca. Konceptni automobil MANIFESTO pritom nam služi kao laboratorij za testiranje i razradu novih ideja. Inačica koju danas vidite nastavit će se razvijati usporedno s našim istraživanjima. Stoga ne propustite naše buduće modele: bit će još pametniji, još prilagođeniji aktivnostima na otvorenom i još više Dacia!” zaključio je Lionel Jaillet, predsjednik Odjela za performanse proizvoda marke Dacia.

Foto: Dacia

Autor