drugo PROLJEĆE za simpatični model

Dacia Spring ruši rekorde i slavi svoje drugo proljeće, novost je nova Extreme edicija

Od prvog predstavljanja, naručeno je 108.000 Dacia Springa, čime je dokazano da itekako nadilazi očekivanja kupaca

Dacia Spring predstavljen je u proljeće 2021. te je do danas privukao više od 108.000 kupaca. Uspjeh tog automobila nezaustavljivo se gradi već mjesecima, a njegov prodajni rezultat još je impresivniji uzmemo li u obzir da glavninu kupaca čine privatni kupci (tri od četiri kupca Dacije Spring).

Godine 2022. Spring je prodan u 48.900 primjeraka (75 % više u usporedbi s 2021.) te je postao treći najprodavaniji električni automobil na tržištu privatnih kupaca u Europi.

Novosti i fun fact vezani uz Dacia Spring: 

  • Ponuda modela u međuvremenu je proširena izvedbom Cargo za poslovne kupce
  • Neopterećeni Spring teži manje od jedne tone, što ga čini najlakšim modelom na popisu Top 20 električnih automobila Europe
  • Springove vozne osobine još su okretnije i zabavnije zahvaljujući novom motoru ELECTRIC 65, dostupnom u razini opreme Extreme
  • Kompaktan i lagan, Spring savršeno odgovara različitim načinima upotrebe
  • Springova učinkovitost okrunjena je s pet zvjezdica na testiranjima Green NCAP-a te nagradom Green NCAP-a za Najbolji automobil godine 2022. Time je ovaj model dokazao da vozila mogu biti i pristupačna i ekološki prihvatljiva

Neometan pristup gradskim središtima posebno je važan trgovcima i dostavljačima koji u tu svrhu traže čišća rješenja mobilnosti. Bez obzira na to je li riječ o posljednjoj fazi dostave s nultom stopom emisija ili prijevozu robe kao takvom, Spring se nameće kao jednostavno i pristupačno rješenje.

Izvedbu Cargo bez stražnjih sjedala odlikuju veliki utovarni kapacitet (1000 l), nosivost veća od 350 kg te doseg jednak onomu putničke izvedbe (230 km u mješovitom ciklusu vožnje WLTP i do 305 km u gradskom ciklusu vožnje WLTP).

Gospodarska izvedba Dacije Spring nastaje izravno u tvornici (razred N1), tako što se prednji i stražnji dio putničkog prostora odijele pregradnom stijenom te se u vozilo ugrade kukice za pričvršćivanje tereta.

Spring je u manje od dvije godine postao jedan od vodećih električnih automobila u Europi.

“Predstavljen na Salonu automobila u Bruxellesu početkom ove godine, Spring ELECTRIC 65 s razinom opreme Extreme upotpunjuje ponudu modela još snažnijim motorom. Osim toga, sada nudimo i gospodarsku izvedbu kako bi i poslovni kupci uživali u jednostavnom i praktičnom iskustvu 100 % električne vožnje.” – Xavier Martinet, viši potpredsjednik, Dacia, Marketing, Prodaja i operacije

Neopterećeni Spring s motorom ELECTRIC 45 teži 970 kg, dok inačica s motorom ELECTRIC 65 teži 975 kg. Zahvaljujući tim vrijednostima, Spring je jedini model na popisu Top 20 električnih automobila Europe koji teži manje od jedne tone.

Njegova laka baterija (188 kg) omogućila je proizvodnju kompaktnog vozila uz manju potrošnju resursa. Slijedom toga, motor Dacije Spring troši manje energije u usporedbi s električnim vozilima veće mase. Riječ je o hrabrom i za strukturu vozila bitnom odabiru koji znatno pridonosi pozitivnom ekološkom ciklusu marke.

Zajedno s inačicom Spring Extreme, Dacia predstavlja i novi motor ELECTRIC 65 (65 KS / 48 kW). Taj novi motor, dostupan samo za inačicu Spring Extreme, kombiniran je s jedinstvenim novim mjenjačem koji povećava okretni moment koji se prenosi kotačima. Osim toga, novi električni motor postiže sjajno ubrzanje i učinkovito prikuplja energiju na dugim stazama.

Osnažena novim motorom ELECTRIC 65, inačica Spring Extreme ostvaruje doseg od 220 km u mješovitoj vožnji (prema WLTP-u) i 305 km u gradskoj vožnji (prema WLTP-u).

Podaci prikupljeni iz dosad prodanih Springova pokazuju kako je njegova uporaba posve u skladu s laganom i kompaktnom konstrukcijom vozila:

  • Vozači u prosjeku dnevno prijeđu 31 km, pri čemu 68 % njih prijeđe manje od 30 km. Iako je potpuno napunjena baterija dostatna za čitav tjedan vožnje, vozači imaju naviku češće puniti svoje vozilo.
  • Vozači u prosjeku dnevno odrade 5,4 vožnji. Iako ga kupci najčešće kupuju kao drugi automobil, u 90 % kućanstava koja imaju više vozila upravo je Spring glavni izbor za svakodnevna putovanja.
  • Vozači Springa u prosjeku voze brzinom od 26 km/h, što potvrđuje usklađenost modela s njihovim svakodnevnim potrebama za mobilnošću.

Spring daje neporecivu prednost električnoj mobilnosti, budući da ga je čak 93 % kupaca odabralo za svoj prvi električni automobil.

5 ZVJEZDICA NA TESTIRANJIMA GREEN NCAP-a i NAGRADA GREEN NCAP-a ZA NAJBOLJI AUTOMOBIL 2022. GODINE

U kolovozu 2022. godine, Green NCAP okrunio je Daciju Spring s pet zvjezdica.

Green NCAP procjenjuje energetsku učinkovitost vozila te analizira utjecaj samog vozila i načina na koji se upotrebljava na kvalitetu zraka i globalno zagrijavanje. Energetski učinkovito vozilo s malim utjecajem na okoliš: Spring je briljirao u svim kategorijama!

Dana 2. veljače 2023., Green NCAP objavio je dobitnika nagrade za Najbolji automobil godine 2022.: Spring, najlakši električni automobil u Europi, pomeo je konkurenciju teških vozila!

Osvojenih pet zvjezdica na testiranjima Green NCAP-a mnogo je više od simboličnog priznanja. Time je odana počast marki koja svim kupcima želi ponuditi cjenovno pristupačna, kvalitetna i ekološki prihvatljiva vozila.

Foto: Dacia

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo