Dogodilo se na današnji dan – 28. 7.

1922. – Prvi krug ikada odvožen na autodromu u Monzi, za ‘vatreno krštenje’ zaslužni su Pietro Bordino i Felice Nazzaro, službeno u bolidu Fiat 570
Neposredno nakon I. svjetskog rata Italija je bila velesila u svijetu autoutrka, no nedostajalo im je nešto vrlo važno: stalna trkaća staza i utrka za Veliku nagradu. Bez toga bilo se teško nadmetati s Britancima i Francuzima. Velika nagrada stoga  je 1921. održana na improviziranoj stazi pored Brescie, koja je odabrana kao privremeno rješenje do odabira prikladnije lokacije. Odabrana je lokacija u Monzi pored Milana i u veljači sljedeće godine dvojica velikih vozača, Vincenzo Lancia i Felice Nazzaro, položili su kamen temeljac. No samo nekoliko dana kasnije svi su radovi obustavljeni, zbog sukoba s onima koji će tijekom svih 96 godina biti najveći protivnici autodroma, ekolozima. Dakako, tada se to još nije tako zvalo, no radovi su uistinu zaustavljeni zbog ‘umjetničke i spomeničke vrijednosti i očuvanja krajolika’! Nakon nategnutih pregovora, pobjedu je ipak odnijela struja koja je zagovarala izgradnju staze, što su zdušno podržavali talijanski proizvođači, kojima je nedostajala testna staza za isprobavanje automobila.

Radovi su počeli 15. svibnja, a na današnji dan prije 96 godina Pietro Bordino i Felice Nazzaro odvezli su prvi krug stazom koja će postati hram talijanskog automobilizma i jedno od najslavnijih trkališta na svijetu. Zanimljivo, čak i službeni izvori navode kako su njih dvojica taj prvi krug odvezli u Fiatu 570, no kako model s takvom oznakom nije postojao, možemo samo nagađati kako je bila riječ o ‘Superfiatu’ …… modelu 520 s V12 motorom, jednoj od najprestižnijih limuzina na svijetu. Bordino će pobijediti i u prvoj utrci na Monzi, održanoj trećeg rujna za klasu voiturette, u Fiatu 501, kao i na drugoj Velikoj nagradi Italije, tjedan dana potom, sada s Fiatom 804. U više od devet desetljeća koja su uslijedila Monza nam je donijela golemu količinu sjajnih i nezaboravnih utrka, ali i uzela živote čak 52 vozača i 35 gledatelja.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo