23. rujna 1973. održana kišna VN Kanade, najkontroverznija utrka u povijesti Formule 1

Utrka u kanadskom Mosport Parku zapamćena je po prvoj upotrebi sigurnosnog automobila, posljednjoj pobjedi nekog vozača rođenog u SAD-u i upravo nevjerojatnoj zbrci u kojoj do danas nije jasno tko je zapravo toga dana uistinu pobijedio…

Zbog jake kiše došlo je do nekoliko incidenata, a sudar u 33. krugu, kad se staza već počela sušiti, u kojem su sudjelovali François Cevert i Jody Scheckter, doveo je do odluke organizatora da na stazu pošalju sigurnosni automobil…

Bio je to već običaj u američkim utrkama, ali nikada ranije nije primijenjen u Formuli 1. Za upravljačem žutog Porschea 914 bio je domaći vozač Eppie Wietzes, koji je trebao izaći ispred vodećeg Jackieja Stewarta. No Škot je upravo u tom trenutku odlučio ući u boks po slick-gume, pa je Wietzes greškom poslan na stazu ispred zaostalog Howdena Ganleya.

To je omogućilo nekim vozačima, uključujući i Petera Revsona, da nadoknade gotovo krug zaostatka! Usto, svi su u nekom od sljedećih krugova ušli u boks promijeniti gume, što je samo pridonijelo zbrci, pogotovo zato što je nekolicina njih morala samo proći kroz boks i odvesti još jedan krug, jer je u tom trenutku ondje već bio njihov momčadski kolega.

U nastavku utrke dio je ljudi smatrao da je u vodstvu Emerson Fittipaldi, a dio da vodi Ganley. Kad je Fittipaldi prošao ciljem Colin Chapman, vođa momčadi Lotus, visoko je bacio kapu u zrak, što je i inače činio kod pobjeda svojih vozača. No kockasta zastava nije pokazana!

To se dogodilo tek 15-ak sekundi kasnije, kad je do cilja došla grupa bolida predvođena Ganleyem, a u kojoj su bili još Mike Hailwood, Peter Revson i James Hunt. Svi su bili zbunjeni i nikome nije bilo jasno tko je pobjednik. Na podij su pozvani Revson, Fittipaldi i Jackie Oliver, a taj je poredak potvrđen i nakon četverosatnog vijećanja i uspoređivanja zabilježenih vremena krugova, te do danas stoji u službenim knjigama.

No, osim Fittipaldija i Chapmana, izigranim se osjećao i službeno šesti Ganley – njegova je djevojka provjerila službene rezultate i uočila da mu je pripisan jedan nepostojeći odlazak u boks, odnosno da je zapravo odvezao krug više! Novozelandski as, koji nikada nije zabilježio službenu pobjedu u Formuli 1, do danas je uvjeren da mu je tog dana ukradena.


Komentari

loading...