HAC POMAŽE VOZAČIMA

‘Držite razmak’ i ‘Budite odgovorni’, poruke važne za sigurnost

Poštivanje sigurnosnog razmaka među vozilima podjednako je važno kao poštivati brzinsko ograničenje, jer se smanjuje rizik naleta na vozilo ispred…

Zbog toga su se vozači dužni pridržavati razmaka od vozila ispred, koje je određeno putem koji vozilo, pri konkretnoj prijeđe u dvije sekunde. To pri brzini od 100 km/h znači 56 m, a pri 130 km/h – 72 metra. Kazna za nepridržavanje razmaka je do 2000 kuna.

Također je važno ne sjedati za volan pod utjecajem alkohola i lijekova za koje je indicirano da se ne smiju koristiti u vožnji. Usto, posebno je važno ne koristiti mobitel u vožnji, jer se time stvara opasna distrakcija u vožnji – vozač dok operira na smartphoneu (posebice je opasno čitanje i slanje poruka) gubi uvid u prometnu situaciju. Najgora je kombinacija tih negativnih uvjeta.

Kako bi vozačima ukazali na taj važan propis na našim autocestama HAC je na 20 lokacija na svih svojih šest autocesta postavljati novu prometnu signalizaciju koja vozače upozorava da se drže sigurnosnog razmaka između vozila na autocesti te da budu odgovorni i ne voze ako su pod utjecajem alkohola i lijekova te da ne koriste mobitel u vožnji.

HAC je pripremu tog pilot-projekta počeo još lani, prije pandemije koronavirusa, a zbog čega se ovih dana poziva građane da drže razmak između sebe, odnosno na socijalnu distancu od najmanje dva metra te da ostanu odgovorni i pridržavaju se epidemioloških mjera.

Na HAC-ovim autocestama tako će vozači odsad imati vrlo slične savjete, ali koji se odnose na sigurnost prometa.

Izvor: Hina

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo