ELEKTRIČNI AUTOMOBILI

ElectroMobility Poland: predstavio dva buduća električna modela

Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja osnivanja nacionalnog poljskog brenda za proizvodnju automobila, tvrtka Electromobility Poland je održala obećanje i konačno predstavila vlastitu marku Izera. Tvrtka nije u privatnom vlasništvu već ju strogo kontrolira Vlada Republike Poljske.

Točnije, napravljen je zajednički pothvat utemeljen od strane četiri državna entiteta: PGE Polska Grupa Energetyczna SA, Energa SA, Enea SA i Tauron Polska Energia SA. Tako sva četiri od navedenih društava držu 25% kapitala. Dok je brend Izera dobio naziv po jednoj planini u jugozapadnom dijelu Poljske.

Tvrtka je predstavila pravo osvježenje, dva električna koncepta u hatchback i SUV izvedbi koji bi se trebali naći u prodaji tijekom 2023. godine.

Ova dva buduća električna automobila imaju tvorničke oznake T100 za hatchback i Z100 za SUV model. U potpunosti se vidi kako oba automobila imaju moderan dizajn te vas možda i podsjećaju na neki od postojećih modela. Vjerojatno što je angažiran Tadeusz Jelec, dugogodišnji dizajner Jaguara koji je radio na modelima F-Pace i I-Pace. Iz tvrtke napominju kako će oba modela uloviti stotku za manje od 8 sekundi, dok autonomija će iznositi do 400 km s jednim punjenjem, moći će se birati između dvije verzije baterije koje će moći napuniti na kućnim i brzim punjačima. Maksimalna ograničena brzina kretanja iznosi 160 km/h.

Cijena u ovom trenutku nije poznata, ali prema riječima voditelja projekta: želimo da naši automobili ne budu previše luksuzni i skupi, tako bi omogućili pristupačnu cijenu kupcima.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin