T-Roc i dalje vruća roba

Europa i dalje pod SUV opsadom, Volkswagen modeli najtraženiji!

Prodaja na Starom kontinentu je oživjela, a čak 40% isporučenih novih vozila je iz rubrike SUV modela…

Hrvatska nastavlja trend rasta prodaje, te prati europsku statistiku po prodaji automobila kada je listopad u pitanju. Registrirano je novih R, što je unazad 10 godina najbolji rezultat kada se gleda mjesec iza nas.

Veliki rast, na koji je dobrim djelom utjecao i loš prošlogodišnji rezultat (period uvođenja WLTP-a), poboljšao je ukupne godišnje podatke. Međutim, tržište je i dalje u padu od 0,8% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, s 13,284,600 vozila registriranih tijekom 2019.

Gledano kroz države, njih 17 od 27 tržišta uključenih u analizu zabilježilo je dvoznamenkasti rast u listopadu 2019. Njemačka je tu ostavila poseban trag, gdje je potražnja porasla za 13%. “Ako njemačko tržište i dalje može izbjeći recesiju, stanje globalne industrije možda neće biti tako loše kako se isprva očekivalo”, dodaje Felipe Munoz, analitičar iz JATO agencije.

Rezultati iz listopada mogu se objasniti i povećanom potražnjom za SUV modelima i električnim vozilima. Prije svega su povišeni modeli bili važan faktor rasta tijekom mjeseca. U listopadu je u Europi registrirano 484.400 SUV modela, a to je rast potražnje za 22% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Također, segment je zabilježio rekordan tržišni udio od 40%. „Europa se polako izjednačava sa SAD-om i Kinom u pogledu prodora SUV vozila. To je uglavnom zbog malih i kompaktnih povišenih modela koji su vrlo popularni na cijelom kontinentu i čine 79% svih SUV registracija “, objašnjava Munoz.

Gledano prema modelima, Volkswagen Golf i dalje je broj 1 s novih 34.362 vlasnika. U pogledu SUV modela odlično kotira – Volkswagen Tiguan i T-Roc, te Renault Captur, Nissan Qashqai..

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo