INDUSTRIJA I ZNANOST

Fakultet strojarstva i brodogradnje nastavlja inovativnu suradnju s BMW-om

Karlo Šutalo

Nastavak suradnje između Fakulteta strojarstva i brodogradnje i BMW Grupe, uz podršku tvrtke Tomić & Co., predstavlja značajan korak naprijed u
integraciji akademskog znanja i industrijske prakse

Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB) Sveučilišta u Zagrebu i BMW Grupa iz Münchena nastavljaju svoj uspješan partnerski odnos koji je započeo u 2023. godini. Ključni projektni zadatak potpisan s BMW Grupom označio je početak suradnje na razvoju nove generacije predikcijskih modela baziranih na umjetnoj inteligenciji, s ciljem poboljšanja kvalitete i smanjenja troškova u proizvodnji baterijskih ćelija.

U istraživački rad su uključeni ne samo istraživači s fakulteta, već i studenti diplomskog studija i doktorandi, čime se podiže njihova stručna kompetencija i mobilnost iz akademske sfere u gospodarstvo.

foto: Karlo Šutalo

Automobilska industrija prolazi kroz značajnu transformaciju prema elektromobilnosti, pri čemu visokonaponska baterija postaje ključna komponenta električnih vozila. Baterijska ćelija, kao središnja komponenta baterije, igra odlučujuću ulogu u postizanju optimalne proizvodnje baterija.

Zbog toga je BMW Grupa uspostavila dva centra kompetencija: Battery Cell Competence Center (BCCC) usmjeren na razvoj novih tehnologija proizvoda i Cell Manufacturing Competence Center (CMCC), otvoren u listopadu 2023., fokusiran na procesnu tehnologiju. Optimizacija proizvodnje i svojstava baterijskih ćelija, suočena s velikom složenosti i brojnim parametrima, oslanja se na umjetnu inteligenciju za analizu i optimizaciju procesa.

Damir Kirasić, dr. sc. Daniel Tomić, prof. dr. sc. Zdenko Tonković, Moritz Poremba, akademik prof. dr. sc. Bojan Jerbić, Ivan Rumenović, generalni konzul Vladimir Duvnjak, doc. dr. sc. Marko Švaco; ispred robot Spot (foto: Karlo Šutalo)

 

A

 

 

 

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo