ČAK 55 VOZILA TALIJANSKE MARKE

Fiat ima vjerojatno najvjernijeg kupca na svijetu

Gotovo 60 godina nakon što je kupio svoj prvi Fiat, crveni Fiat 500D, David Franklin je preuzeo svoj 55. Fiat – potpuno električni 500 electric…

David Franklin iz Buckinghamshirea, započeo je život radeći za Fiat kao vozač za završnu provjeru automobila, prije nego što je postao vozač utrka.
Koliko je Fiat zapravo obilježio život ovog 84-godišnjaka najbolje govori i to da je upoznao suprugu Michelu dok je radio u Fiatu, a kasnije je koristio Fiat 2300 Estate kao svoj svadbeni automobil na talijanskoj svečanosti

84-godišnji zaljubljenik u automobile preuzeo je svoj 55. Fiat, što ga čini vrlo vjerojatno najvjernijim vlasnikom automobila na svijetu.

David je započeo svoju životnu ljubavnu vezu s markom 1963., kada je kupio svoj prvi Fiat, crveni 500D sa stražnjim motorom i vratima koja se otvaraju prema naprijed. Povezanost s markom Fiatom započela je 1962., nakon što se pridružio marki kao kontrol proizvodnje. U roku od godinu dana, David je kupio svoj prvi Fiat, legendarnu prvu generaciju Fiata 500D.

Provodeći 12 godina s markom, napredujući kroz posao kao ispitivač automobila, tehnički predstavnik i voditelj tehničkog ureda, Davidov vrhunac karijere s markom bila je uloga upravitelja operacija za Fiat 130, tada vodeće limuzine u postavi, koja se može pohvaliti V6 motorom od 3.2-litre obujma.

Tijekom svog vremena s talijanskom markom, David je također bio vozač trkaćih automobila, natječući se u probnim serijskim terenskim automobilima diljem zemlje. Između 1963. i 1967. David je nastupio u 31 disciplini, četrnaest puta bio je prvi, devet puta drugi i jednom treći.

Iznad svih njegovih postignuća i lijepih uspomena na utrke tijekom njegovih 12 godina u Fiatu, nitko ne stoji više od susreta s ljubavi njegova života, Michelom.

Michela, rođena u Milanu, preselila se u Ujedinjeno Kraljevstvo 1964. gdje je počela raditi za Fiat, zasigurno je glavni razlog Davidove odanosti prema marki i velikoj ljubavi.

Unutar dvije godine David i Michela vjenčali su se u rujnu 1966. u idiličnom ruralnom selu Bellagio s pogledom na jezero Como. Fiat 2300 Estate prevezao je Davida i Michelu, kao i Davidove roditelje, u Italiju iz Ujedinjenog Kraljevstva na dan njihovog vjenčanja i poslužio je kao njihov vjenčani automobil. Karavan iz 1960-ih, poznat po tome što je bio prvi Fiat koji je ponudio automatski mjenjač, ​​nije ih iznevjerio.

Iako je David 1974. prešao raditi u obiteljsku tvrtku sa svojim bratom, njegova je lojalnost Fiatu ostala, osiguravajući da Fiat uvijek bude u garaži.

David je rekao: “Fiat me nikad nije iznevjerio, pa nisam ni ja njih”, a sam procjenjuje kako je prešao preko milijun kilometara za volanom Fiata. Dodao je: “Budući da sam vozio Fiat gotovo 60 godina, vrlo je teško reći koliko smo kilometara moja obitelj i ja prešli u Fiatu. Međutim, sve do Covida, ja i Michela vozili bismo se u Italiju barem jednom godišnje, ponekad i dva puta dok su djeca bila mlađa.”

Tijekom 2022., postao je vlasnikom i prvog električnog modela u svom životu.

O svom iskustvu posjedovanja električnog automobila David je rekao: “Električni 500 je poput svih Fiata, vrlo je zabavan za vožnju. Vrlo je tih, nevjerojatno dobro radi i vrlo je brz – ponekad mi naočale završe na stražnjem sjedalu!

I na kraju pitanje bez kojega ne može proći, a to je – koja tri Fiat modela su mu najdraža?

Prilikom ocjenjivanja svojih omiljenih Fiata, David je pohvalio upotrebljivost Fiata Multipla, svestranost modela 850 Coupe koji mu je donio dva prva mjesta u svojim natjecateljskim danima i zabavne performanse novog 500.

Popis Fiata (po modelu) u vlasništvu Davida

David je posjedovao nevjerojatnih 55 Fiata od 1962. godine, vidjevši ga kako sjedi za volanom 32 različita Fiata modela, nakon što je posjedovao više modela svojih omiljenih Multipla, 850 i 500. Popis njegovih vozila je stvarno dugačak, ali ima zbilja zanimljivih izvedbi:

500
127
850
Uno
Uno Turbo
Croma
Multipla
Panda
Lancia Thema Turbo
1300
1500
128
850S
850 Idroconvert
850 Coupe
124 Estate
131 (2 vrata)
131 (4 vrata)
132 Argenta
2300 Estate
Hot Uno 55S
600
Marea
Tipo 16 ventil
Coupe Turbo 5 cilindara
Lancia Dedra Turbo
Bravo
Coupe. 5 cilindara
Punto
500X
500X Sport
500 Electric (Red)

Foto: Fiat

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo