DOKTORE POMOZITE

Ford Focus 1.4 (2006.): pucketanje iz donjeg dijela vozila neravninama

Problem je podvozju, zračnosti u vertikalnim sponama, selen bloku balans štange ili krajniku spone, možda i u oštećenju amortizera…

PITANJE ČITATELJA

Ford Focus 1.4, 2006., 155.000 km. Pri laganom prelasku preko neravnina čuje se pucketanje karoserije koje me dosta zabrinjava. Je li riječ o uvijanju karoserije i zašto se događa? Znači li to da je automobil imao nezgodu? Kako da provjerim o čemu se radi?

ODGOVOR DOKTORA

Ne radi se o pucketanju izazvanom podvozjem te je najprije važno utvrditi potječe li iz prednjeg ili stražnjeg dijela automobila. Ako je iz prednjeg, radi se o zračnosti u vertikalnim sponama ili selen bloku balans štange.

Problem može biti i u krajniku spone, ali je to manja vjerojatnost, jer se javljaju drukčiji zvukovi (lupanje, a ne pucketanje. Budući da Ford Focus ima sofisticiran, ali osjetljiv multilink ovjes, problem može biti i u selen blokovima i sponama stražnjeg ovjesa.

Dakle, otiđite kod kvalitetnog stručnjaka za podvozje. Nakon izmjene istrošenih dijelova trebat ćete podesiti geometriju ovjesa.