DOKTORE POMOZITE

Ford Focus 1.4 (2006.): pucketanje iz donjeg dijela vozila neravninama

Problem je podvozju, zračnosti u vertikalnim sponama, selen bloku balans štange ili krajniku spone, možda i u oštećenju amortizera…

PITANJE ČITATELJA

Ford Focus 1.4, 2006., 155.000 km. Pri laganom prelasku preko neravnina čuje se pucketanje karoserije koje me dosta zabrinjava. Je li riječ o uvijanju karoserije i zašto se događa? Znači li to da je automobil imao nezgodu? Kako da provjerim o čemu se radi?

ODGOVOR DOKTORA

Ne radi se o pucketanju izazvanom podvozjem te je najprije važno utvrditi potječe li iz prednjeg ili stražnjeg dijela automobila. Ako je iz prednjeg, radi se o zračnosti u vertikalnim sponama ili selen bloku balans štange.

Problem može biti i u krajniku spone, ali je to manja vjerojatnost, jer se javljaju drukčiji zvukovi (lupanje, a ne pucketanje. Budući da Ford Focus ima sofisticiran, ali osjetljiv multilink ovjes, problem može biti i u selen blokovima i sponama stražnjeg ovjesa.

Dakle, otiđite kod kvalitetnog stručnjaka za podvozje. Nakon izmjene istrošenih dijelova trebat ćete podesiti geometriju ovjesa.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin