Ford RS 200 uskoro na aukciji, reli legenda traži novog vlasnika!

“Skupinu B” automobila mnogi pamte kao vrhunac svjetskog relija. Automobili su bili neizmjerno brzi i sofisticirani, no u konačnici su smatrani “overkillom”. Jedan takav našao se na prodaju, a za to je zaslužna ekipa iz Silverstone Auctionsa…

Da bi se natjecali na ovoj razini, proizvođači su morali igraditi automobile koji bi uspješno prošli homologaciju, njih ukupno 200. Grupa B postala je vrlo atraktivna proizvođačima koji su namjeravali sudjelovati u izgradnji automobila. Na taj je način Ford odlučio stvoriti RS200. Upravo će jedan takav primjerak s brojem šasije 184 koji je prešao tek nešto više od 1.900 kilometara biti predmetom aukcije pred kraj veljače ove godine.

Cestovni RS200 pokreće 1,8 litarski Cosworth turbo motor koji razvija 250 KS, a snaga se prenosi na sva četiri kotača. Dizajn karoserije potpisuje Ghia, a za panele od stakloplastike  bio je zadužen Reliant. S motorom je uparen petostupanjski ručni mjenjač, a tu su i odlični Speedline kotači.

Vlasnik je automobil posljednje četiri godine održavao i njegovao uz pomoć stručnjaka kako bi osigurao da se automobil održi u tvorničkom stanju. Motor je obnovio Graham Sweet, bivši zaposlenik i specijalist tvrtke Prodrive,a tu je i obnova mjenjača i WRC Spares turbo.

Nema sumnje kako će novi vlasnik uživati u jurlici, a s obzirom da cijena još nije poznata, nagađa se kako će za ovog dragulja morati izdvojiti između 180 i 220 tisuća funti…

Komentari