Sir Frank Williams, rođen prije 79 godina u South Shieldsu, na istočnoj obali Engleske posljednja je poveznica današnje Formule 1 s nekim romantičnim, amaterskim vremenima…

…kad su britanski garažisti pokorili to natjecanje. Već 45 godina dio Oktanskog cirkusa, Williams se do njega probio na iznimno težak način, trošeći svu zaradu od poslova trgovačkog putnika i, kasnije, trgovca rezervnim dijelovima za automobile, na sudjelovanje u utrkama, prvo kao vozač, a potom i kao vođa momčadi.

Šezdesetih je poslove obavljao iz unajmljenog londonskog stana koji nije imao ni telefon, no potkraj desetljeća posao s dijelovima krenuo je nabolje, a u tim mu ulazi Patrick Head, koji će dugo biti glavni konstruktor momčadi, a do danas i desna ruka Sir Franka.

Nakon desetljeća provedenog u radu za druge Williams 1977. kreće s vlastitom momčadi, koja vrlo brzo, već u završnici sezone stiže na vrh, a godinu potom osvajaju konstruktorsku i, s Alanom Jonesom, vozačku krunu.

Osamdesete i devedesete donijele su momčadi pregršt pobjeda i titula, uz status jednog od istinskih velikana Formule 1. No 1986. je u prometnoj nesreći Frank Williams ostao paraliziran i otada je vezan za invalidska kolica.

Nominalno je u momčadi, koja u 2000-ima nažalost samo povremeno zabljesne, prepustio uzde drugima, no uvijek je ondje negdje i nadzire situaciju.