FREDERICK HENRY ROYCE

Frederick Henry Royce (1863. – 1933.), slavni britanski konstruktor, ‘motor’ Rolls-Roycea

Talentirani inženjer Frederick Henry Royce, rođen 27. ožujka 1863., po prirodi je bio perfekcionist i kada se počeo baviti proizvodnjom automobila nastojao ih je napraviti čim preciznije i kvalitetnije, ne žaleći pritom ni vremena ni sredstava…

Stoga ne čudi što je mali Royceov automobil, s 2-cilindarskim motorom, jedan od tri proizvedena, ostavio snažan utisak na londonskog trgovca automobilima Charlesa Rollsa. Dovoljan da organizira sastanak s konstruktorom na kojem će predložiti suradnju.

Taj se povijesni sastanak održao 4. svibnja 1904. u tada novootvorenom hotelu Midland u Manchesteru, istog onog kojeg će navodno Hitler namijeniti za sjedište nikad ostvarene okupacijske vlasti, i u kojem Beatlese neće pustiti u francuski restoran s obrazloženjem da nisu prikladno odjeveni.

Rolls je na sastanku dogovorio preuzimanje onoliko automobila koliko Royce može proizvesti i njihovu prodaju pod imenom koje će ući u povijest, Rolls-Royce. Konačni je ugovor između dvojice automobilskih pionira potpisan u prosincu iste godine, kada je predstavljen i prvi automobil pod oznakom novoosnovane marke.

Uspjeh je došao vrlo brzo, pa su dvojica partnera 1906. godine i formalno udružili snage i osnovali tvrtku Rolls-Royce Limited. Upravo u to vrijeme Royce je razvijao novi, luksuzni model 40/50 h.p. (danas retrogradno poznat pod imenom Silver Ghost), kojim će se definitivno učlaniti u automobilsku elitu i ondje, na samom vrhu ili pri njemu ostati već više od sto godina.

Vrhunska kvaliteta izrade udružena sa za ono vrijeme iznimnim voznim svojstvima ubrzo su učinili najvažniji model tvrtke, Silver Ghost, univerzalno prihvaćenim kao najbolji automobil na svijetu. Nažalost, krhko zdravlje udaljilo je Roycea iz dnevnih aktivnosti tvrtke, tako da se preselio, dio godine boraveći na jugu Francuske, a dio na engleskom ladanju.

To ga ipak nije spriječilo da se nastavi baktati mehaničkim problemima, a posljednja uistinu značajna konstrukcija, koju je Royce zgotovio, bio je avionski motor, koji će pod imenom Merlin dosegnuti status možda i najznačajnijeg pogonskog stroja II. svjetskog rata.

Frederick H. Royce je umro na 22. travnja 1933. u 71. godini života.

Autor

Preporučeni sadržaj