GOOGLE

Genijalnim trikom prevario Google Maps i prividno stvorio gužvu u prometu!

Može li se značajka praćenja prometa na Google kartama u stvarnom vremenu prevariti da korisnici pametnih telefona misle da je na njihovom putu prema kući gužva? Jedan genijalac iz Njemačke napravio je zanimljiv eksperiment…

Google Maps jedna je od najpouzdanijih i najkorištenijih aplikacija na svijetu. Ne samo da prati vašu lokaciju i odredište, već pokazuje i udaljenost između dviju točaka, predviđeno vrijeme dolaska i prometne uvjete koji vladaju na raznim cestama grada ili mjesta u koji idete ili u kojem se trenutno nalazite.

Međutim, postoje slučajevi kada Google Maps ima svoje “mušice”, posebno kada je riječ o prikazivanju ispravne i najbrže rute za vrijeme najvećih zastoja i gužvi. Simon Weckert odlučio je provjeriti u praksi kako se Google Maps može zavarati. Uzeo je 99 pametnih telefona u jednu malu košaricu te je otvorio Google Maps na svakom od njih i prošetao ulicama kako bi promijenio protok prometa.

Kao što se jasno vidi u pokusu, trake prometa na Google kartama mijenjaju boju, od crvene od zelene. Za ovaj jednostavan “hack” ne treba biti iskusan, već samo treba biti dovoljno domišljat. To dokazuje da se tok prometa i pokazatelji na Google kartama mogu mijenjati kako bi korisnici pomislili da je ruta prazna ili zagušena, a u ovom je slučaju server 99 mobilnih uređaja u košarici jednostavno prepoznao kao gust promet.

Cijeli video ovog domišljatog eksperimenta pogledajte u prilogu.

Autor