U NJEMAČKOJ, A USKORO I KOD NAS...

Hitni koridor po novim pravilima, ali i još većim kaznama

-
Kazne se odnose na Njemačku, gdje se striktno pazi da osigurate prolazak hitnih službi, a kazne će biti uvećane iduće godine…
Nema povlastica za nikoga. Onaj tko će se pravit pametan, taj će i masno platiti svoj nepromišljen potez.
Nijemci su oštri i prema vozačima koji se voze po zaustavnom traku te onima koji jure odmah iza vozila hitnih službi
U Njemačkoj planiraju pooštriti zakonske odredbe koje se tiču formiranja hitnih koridora na cestama koji omogućuju brzi prolazak hitnih službi (vatrogasaca, hitne pomoći, policije…). U hrvatskom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama to je pravilo regulirano Člankom 152.
(1) Da bi omogućili prolaz vozilima iz članka 149. i 151. ovoga Zakona, pješaci su se dužni skloniti, a druga vozila propustiti i prema potrebi, zaustaviti se dok ta vozila ne prođu, na način da se vozila u desnoj prometnoj traci pomiču udesno a vozila u lijevoj prometnoj traci ulijevo.
(2) Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.
(3) Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj pješak ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.
Dosad nije poznato je li netko kažnjen zato što se nije pridržavao ovih odredbi, ali u Njemačkoj je mnogo oštrije – tamo su kazne od 200 do 320 eura, te dva kaznena boda, a najavljuju da će uskoro uvesti i mjesec dana oduzimanje vozačke dozvole za sve one vozače koji ne formiraju hitni koridor, odnosno ne ustupe prostor hitnim službama na cesti.
Nijemci su oštri i prema vozačima koji se voze po zaustavnom traku te onima koji jure odmah iza vozila hitnih službi. Njih kažnjavaju s 240 eura te dva kaznena boda, a slijedi i mjesec dana odmora od vožnje.

Autor