JAPANSKI SPORTSKI ADUT

Honda Civic Type R (2023): s 340 KS, najsnažniji ikad

Foto: Honda
-

Nakon što je predstavljena Honda Civic 11. generacije, očekuje se i novi Type R, koji će do stotke ubrzavati za 5,3 s i moći potegnuti 265 km/h

Od kraja 2021., kad je predstavljena Honda Civic 11. generacije, očekuje se i nova Top Gun verzija Type R. Honda obećava “Civic Type R s najboljim performansama” i “najsnažnijim VTEC turbo motorom ikada viđenim u Type R”. Turbodizelaš 2.0 ojačat će na 340 KS (250 kW). Dizajn novog izdanja približava se europskom stilu. Novi Civic se više nego ikad udaljava od klasičnog hatchbacka prema hatchback limuzini – to dokazuje i Type R koji svojom značajno uglađenom karoserijom cilja u smjeru korejskog sportskog konkurenta Hyundai i30 N Fastback.

Prednji dio djeluje agresivno i, kao i cijelo vozilo, prošarano je crvenim detaljima, poput amblema Honda. Pogled sa strane prikazuje 19-inčne aluminijske naplatke s gumama Michelin Pilot Sport 4S po narudžbi i Brembo diskovi iza njih. Istaknute točke na stražnjem dijelu su tri središnje ispušne cijevi i revidirano stražnje krilo, koje je namijenjeno stvaranju veće potisne sile (Downforce) uz istodobno smanjeni otpor zraka. Kokpit oduševljava luksuzno sportskim dizajnom i atraktivnom digitalnom nadogradnjom.

Crvena sportska sjedala, tepisi i detalji daju unutrašnjosti naglašavaju sportski štih novog modela Honda Civic Type R. Fokus je na brojaču okretaja koji grafikom neminovno budi asocijacije na sad već legendarni Roadster S2000. Brojnim dodatnim instrumentima i revidiranim zapisivačem podataka, primjerice za korištenje na trkaćoj stazi, može se upravljati na središnjem zaslonu osjetljivom na dodir. Prikupljeni podaci o performansama mogu se poslati u aplikaciju za pametni telefon.

Mijenja se ručno i uz automatsku prilagodbu brzine: sa šest stupnjeva prijenosa upravlja se oštrom, kratkom ručicom mjenjača. Šest parametara performansi koji se odnose na motor, upravljač i šasiju mogu se odabrati putem unaprijed konfiguriranih načina vožnje Comfort, Sport i +R ili, po prvi put, pojedinačno podesiti.

Honda Civic Type R (2023.) će s ubrzanjem do stotke za 5,3 s i najvećom brzinom od 265 km/h biti najoštriji kompakt s prednjim pogonom. Na tržištu se očekuje početkom 2023, a stajat će oko 40.000 eura.

 

Autor