IN MEMORIAM

Iso, talijanska tvornica prestižnih automobila, zatvorena 31. prosinca 1974.

Renzo Rivolta imetak je stekao proizvodnjom hladnjaka, a potom je počeo proizvoditi motocikle, skutere i automobile marke Iso…

Tvrtka Iso osnovana je 1939. u Genovi, kao Isothermos te je prije II. svjetskog rata proizvodila hladnjake. Tvrtka je osnovana u Genovi 1939. godine. Nakon ratnih razaranja 1942. je Renzo Rivolta, inženjer i nasljednik tvrtke, nakon što je otkupio od utemeljitelja, prenio u grad Bresso.

U automobilski je biznis krenuo 1953. te je preimenovao u Iso Autoveicoli S.p.A. Ubrzo je predstavljen predstavljen jajoliki automobilčić Isetta, koja će pod BMW-ov licencom, kao BMW Isetta, doživjeti veliki uspjeh te se smatra najuspješnijim mikroautomobilom u povijesti.

Sredinom 1962. ulaze na tržište skupih sportskih i GT automobila pod brendom Iso Rivolta. Slavni modeli Grifo, Fidia i Lele kombiniraju prestiž i talijanski dizajn sa snažnim, jeftinim i pouzdanim američkim V8 motorima. Renzo Rivolta umro je 1966. godine, a njegov sin Piero preuzeo je mjesto direktora.

Produkcija nikada nije narasla dovoljno, te ne uspijevaju preživjeti naftnu krizu. Iso, talijanska tvornica prestižnih automobila, zatvorena je 31. prosinca 1974.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin