ISPLATI LI SE RENAULT MODUS 1.2 16V?

Trebao bih kupiti Renault Modus 1.2 16V iz 2007., sa 70.000 km. Je li ovaj motor preslab za Renault Modus? Ne očekujem utrke, ali sada ima 70.000 km pa me zanima je li bolje uzeti 1.4 ili 1.6, kako bi se motor manje trošio?

Radi se o kvalitetnoj izvedenici Renault Clija, koja se proizvodila od 2004. do 2012. Kod konkretne serije motora najosjetljivije su bobine, koje su u glavi, između bregastih vratila, smještene razmjerno duboko. Zbog toge se više zagrijavaju i slabije hlade, što je razlog njihovog prijevremenog otkazivanja (često im je vijek svega 50.000 do 70.000 km).

Ne trebate misliti kako je 75 KS premalo, jer se auto i proračunava za takve, osnovne verzije. To potvrđuju i performanse – ubrzanje do 100 km/h za 13,5 s i najveća brzina od 163 km/h. A takav je primjerak najštedljiviji i ima najmanje troškove registracije. Važno je da je konkretni primjerak u dobrom stanju – da nije imao sudar (boja treba biti izvorna) i da su svi sklopovi u dobrom stanju.

Kod 16-ventilskog motora je dobro izmjeriti tlakove kompresije, jer je to poput vađenja krvi radi krvne slike. Ako je motor u dobrom stanju, tlakovi hladnog motora trebaju biti ravnomjerni i najmanje 10 bara. No, već po radu motora (u leru treba biti miran i ravnomjerno treba primati gas) može se dosta toga procijeniti.

Nije dobro ako su diskovi izbrazdani i ako je ispušni sustav izgorio (to ukazuje na oštru vožnju i loše održavanje). Modus je dobar izbor, jer se više ne proizvodi, a nije dobio nasljednika, što mu obara cijenu. Ako je sve u dobrom stanju, ne biste smjeli platiti više od 4500 eura.

dr. Željko Marušić

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo