DOKTORE, POMOZITE

Kakav je turbodizelski motor u Jeep Wrangleru 2.5 TD iz 1997.? Isplati li se sa 380.000 km?

-

Jeep Wrangler 2.5 TD ima pouzdan i trajan turbodizelaš talijanske tvrtke VM Motori, koji se ugrađivao u 15 modela Fiat, Alfa Romeo, Ford, Opel, Chrysler i Rover, ali isplativost 26-godišnjeg primjerka može se ocijeniti nakon detaljnog pregleda

PITANJE ČITATELJA

Planiram kupiti Jeep Wrangler 2.5 TD iz 1997. s 380.000 km. U vrlo dobrom je stanju, a mnogi mi kažu da njegov turbodizelaš sa četiri dekla ne valja. Kakvo je vaše mišljenje o tome.

ODGOVOR DOKTORA

Jeep Wrangleru 2.5 TD pokreće pouzdan i izdržljiv turbodizelski motor talijanske tvrtke VM Motori, koji se, osim u Jeep Wrangler, ugrađivao u modele Fiat Croma, Alfa Romeo 164, Ford Scorpio, Opel Frontera, Chrysler Voyager, Rover 825 TD….

Redni 4-cilindarski turbodizelski motor imao je specifičnu konstrukciju s četiri odvojene glave motora i četiri odvojene brtve glava, zbog čega je, logično, bio veći rizik otkazivanja. No, to je bila u pravilu posljedica kvara termostata i pregrijavanja motora, što je riješeno 1994.

Ti su motori uz redovito održavanje prelazili i više od 500.000 km. No, isplativost primjerka starog 36 godina, s 380.000 km (možda i više?) može se ocijeniti tek nakon detaljnog pregleda, prvenstveno mjerenja tlakova kompresije, prednabijanja i goriva. Ali u vašem slučaju nije riječ samo o dizelskom motoru, jer je Jeep Wrangler klasičan terenac i nije dobro ako je intenzivno vožen u terenskim uvjetima.

Naime, stanje karoserije i podvozja s pogonom 4×4 čak je važnije nego stanje motora te odluku o kupnji donesite tek nakon detaljnog pregleda stanja cijelog automobila – karoserije, podvozja, motora…

Autor