DVA NAJPOZNATIJA SVJETSKA TAKSIJA

Jeste li znali: iste godine, 1958, predstavljeni su slavni londonski i njujorški taksiji

Specijalizirana vozila namijenjena isključivo taksiranju postojala su od ranih dana automobilizma, no dva su najpoznatija svjetska modela, američki Checker A8 i engleski Austin FX4, predstavljena 1958. Oba su taksija postigla svjetsku slavu i među najprepoznatljivijim su modelima automobila ikada napravljenima…

Checker, poznat i kao Marathon, proslavio se na njujorškim ulicama u klasičnoj žutoj boji, vozio ga je Robert De Niro u ‘Taksistu’, a opjevala Joni Mitchell u pjesmi ‘Big Yellow Taxi’. Austin je slavu dosegao u Londonu, mahom u karakterističnoj crnoj boji, filmsku mu je slavu donio Dirk Bogarde u ‘Sluzi’, a glazbenu Frank Zappa s ‘The London Cab Tape’.

S tehničke strane, oba su automobila bila namijenjena čim udobnijem prijevozu putnika, njih šest u američkom, a pet u engleskom modelu. Austin je ostao poznat po fantastično malom krugu okretanja zahvaljujući iznimno velikom zakretnom kutu kotača, a njegovih 4.5 metara dužine donijelo je izvrsnu iskoristivost prostora. Checker je u američkom stilu pola metra duži, ima dva cilindra više (šest umjesto četiri) i nešto je snažniji: 89 spram 56 KS.

Očito, niti jedan od njih nije namijenjen jurnjavi. Zanimljivo, suprotno onome što bismo očekivali, Checker je serijski dolazio s ručnim mjenjačem, a automatik je bio opcijski, dok je kod Austina bilo obratno! Englez je, u skladu s tradicionalnošću nacije, rađen osjetno dulje, sve do 1997, dok je proizvodnja Checkera završila još 1982. Kod nas postoji nekoliko privatno uvezenih Austina, uglavnom služe u promotivne svrhe, dok nam nije poznat niti jedan primjerak Checkera u Hrvatskoj.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin