Gradnja pogona kreće u 1. polovici 2023. godine, a proizvodnja u 2. polovici 2025.

Kia gradi tvornicu za električna namjenska vozila, zelena mobilnost kao glavni fokus

Kia Corporation, koja je usred prelaska u pružatelja održive mobilnosti, nedavno je objavila da će postaviti potpuno novi visokotehnološki pametni proizvodni pogon namijenjen proizvodnji električnih namjenskih vozila (PBV, eng. Purpose Built Vehicles).

Inteligentno novo proizvodno središte za PBV-ove bit će izgrađeno unutar postojećeg Kijinog proizvodnog pogona u južnokorejskom gradu Hwaseong. Početak gradnje najavljen je za prvu polovicu 2023. godine, dok je komercijalna proizvodnja predviđena u drugoj polovici 2025. godine.

U tvornici će prvo proizvoditi oko 100.000 vozila godine s mogućnošću povećanja proizvodnje na 150.000 vozila godišnje, u skladu s rastom tržišta.

“Ovaj namjenski objekt za PBV-ove je jedan od glavnih stupova naše strategije Plan S s kojom Kia želi steći vodeći položaj na svjetskom tržištu,” rekao je Ho Sung Song, predsjednik i izvršni direktor Kia Corporation. “Na početku ćemo istraživati nova tržišta s izvedbama PBV modela, a nakon toga ćemo postupno širiti svoju prisutnost na globalnim tržištima s namjenskim vozilima koja uključuju tehnologije autonomne vožnje.”

Kijin prodor u sektor PBV-ova je ključni korak strategije Plan S s kojom želi Kia postati globalni lider na području rješenja održive mobilnosti
Kia pomoću strategije Plan S želi do 2030. postati vodeća na području PBV-ova. U kombinaciji s tehnologijom autonomne vožnje bi namjenska vozila trebala predstavljati revolucionarna prijevozna sredstva koja dodatno obogaćuju društvo.

Nova tvornica će sadržavati najsuvremenije procese automatizacije u kombinaciji s naprednim tehnologijama koje smanjuju ugljične emisije tijekom procesa proizvodnje. Pogon će biti opremljen i ekološki prihvatljivijim bojanjem i energetski štedljivim uređajima koji dodatno smanjuju utjecaj na okoliš.

Objekt će sadržavati pionirski pametni proizvodni ekosustav E-FOREST kojeg pokreću podaci, povezivost i robotske tehnologije
E-FOREST naziv je Kijinog novog pametnog tvorničkog ekosustava koji želi dostići inovacije u proizvodnim sustavima s organskim povezivanjem svega kako bi ostvario vrijednost za klijente. “E” označava napredak u cijeloj industriji mobilnosti u smislu učinkovitosti i ekonomičnosti. Također predstavlja ambiciju u dostizanju inovacija za svakoga, s povezivanjem elemenata kao što su umjetna inteligencija, robotska tehnologija i informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) kako bi klijentima pružali najbolje proizvode. Ime „Forest“ (šuma) odnosi se na ekosustav koji usklađuje sve te elemente kako bi djelovali kao jedno.

Kada pogon krene s radom u drugoj polovici 2025. godine u njemu će Kia proizvoditi srednje veliki PBV koji će biti prvo Kijino namjensko vozilo. Temeljiti će se na Kijinoj skateboard platformi ‘eS’ koja je posebno razvijena za PBV. Nova platforma se može prilagođavati različitim dimenzijama modela kao odgovor na različite zahtjeve klijenata. Nakon predstavljanja modela s kodnim imenom SW Kia će se raširiti na samovozeće PBV-ove mikro dimenzija, opću logistiku, svježu hranu, shuttle prijevoze i velike PBV-ove koji se mogu koristiti kao mobilni uredi ili trgovine.

Svi modeli će biti opremljeni funkcijom OTA (Over the Air) koja će bežično nadgrađivati programsku opremu vozila u realnom vremenu, što će smanjiti troškove vlasništva i pojednostaviti upotrebu.

Automobilska grupacija Hyundai Motor Group koju čine Kia, Hyundai Motor Company i Genesis namjerava do 2030. širom svijeta prodati 3,23 milijuna električnih vozila godišnje čime bi ostvarila 12 posto tržišnog udjela na globalnom tržištu električnih vozila. Grupacija bi tako postala jedan od glavnih igrača na svjetskom tržištu električnih vozila s izuzetnim performansama i vrijednošću koja premašuje konkurenciju. U prvom kvartalu 2022. Grupacija je prodala 76.801 električno vozilo, što je 73 posto više od jednakog razdoblja prošle godine.