SKUPLJANJE NAGRADA

Kia osvojila 4 prestižne nagrade iF Design za 2022. godinu

Kia je na prestižnom natjecanju za nagrade iF Design za 2022. godinu osvojila više respektabilnih priznanja, što dokazuje snagu njenog dizajnerskog etosa (Opposites United) i učinkovitost njenog inovativnog pristupa suradnji s trenutnim i budućim kupcima električnih vozila (EV).

Središnju ulogu kod sve četiri dobivene nagrade iF Design odigrao je potpuno električni crossover EV6. Pored toga što je osvojio nagradu za dizajn u kategoriji ‘automobili/vozila’, EV6 je bio u središtu pažnje i kod ostale tri nagrade u kategorijama »trgovine/izložbeni prostori« (za prostor EV6 Unplugged Ground), »sučelje proizvoda« (za infotainment sustav modela EV6) i »tekstil/zid/pod« (za trodimenzionalni hibridni materijal GEONIC koji se koristi u kabini EV6).

EV6 je u kategoriji dizajna automobila pobijedio zahvaljujući svom »utjelovljenju inspirirajuće mobilnosti«. To je prva Kia koja koristi potpuno novu naprednu električnu globalnu modularnu platformu i prva kod koje je upotrijebljena Kijina dizajnerska filozofija Opposites United koja združuje emocionalno s racionalnim, opušta korisnike te inspirira pokret i kreativnost.

Pobjedu u kategoriji »trgovine/izložbeni prostori« zaslužio je prostor »EV6 Unplugged Ground« u Seongsu u Seulu koji je napravljen kako bi ljudima predstavio nagrađeni model EV6 na zabavan i maštovit način kroz područja za produbljen doživljaj. Izložbeni prostor sljedeće generacije šalje i i Kijinu poruku o novim načinima života koja obuhvaća recikliranje, održivost i u budućnost usmjerena rješenja mobilnosti.

Napredni infotainmenti sustav EV6 dobio je nagradu iF Design za “sučelje proizvoda “. Panoramski zakrivljeni zaslon visoke rezolucije podržava i unaprjeđuje vozačev doživljaj s cjelokupnom estetikom unutrašnjosti. I izgled mjerača odudara od klasične okrugle grafike vozila s motorom s unutarnjim izgaranjem i fokusira se na razvoj grafike koja je optimizirana za ekološki prihvatljivija električna vozila. Članovi žirija naglasili su zeleno-ljubičastu paletu boja sustava koja daje ‘moderan izgled’.

Kijin najsuvremeniji materijal za unutarnju opremu GEONIC, napravljen u suradnji s tvrtkom KOLON, osvojio je nagradu za ‘materijal za dizajn unutrašnjosti automobila’. Ovaj trodimenzionalni hibridni materijal osvjetljava više slojeva poliuretana, što omogućava neograničen broj uzoraka i raznoliku paletu boja. To je jednostavna tehnika za oživljavanje novih pristupa u dizajnu unutrašnjosti vozila.

S ovim najnovijim priznanjima model Kia EV6, kojeg odlikuje vrhunski dizajn, nastavlja izuzetan pobjednički niz. Od premijere u 2021. vozilo je steklo brojne simpatije medija širom svijeta, a – među mnogim pobjedama – slavljenik je u izboru What Car? i ‘Auto 2022. godine’ te osvojilo nagradu ‘Europski auto godine’, a sve to u svega nekoliko mjeseci nakon lansiranja.

Ove je godine natječaj iF Design sakupio više od 11.000 prijava iz 57 zemalja i ispostavio mnogo izuzetnih dostignuća na području dizajna. 75 stručnjaka za dizajn iz 23 zemlje je ocjenjivalo 5.424 priloga koji su se nakon digitalnog prelimirnarnog kruga plasirali u uži izbor.

Nagrada iF design dijeli se u devet disciplina – proizvodi, komunikacija, ambalaža, dizajn usluga, arhitektura, unutarnja arhitektura, korisničko iskustvo (UX), korisničko sučelje (UI) i profesionalni koncepti, u ukupno 80 kategorija.

Nagradu iF Design Award je 1954. godine utemeljio iF International Forum Design GmbH iz Hannovera, koji spada među vodeće svjetske nezavisne dizajnerske institucije. Svečana podjela nagrada iF Design Award Night 2022 održat će se 16. svibnja u Friedrichstadt-Palast u Berlinu.

Foto: Kia