DRUGO ZATEZANJE BORA

Kia Picanto (2024.): mali korejski adut dobiva ‘wow’ dizajn i bogatiju opremu

Tržišni nastup po drugi put redizajniranog korejskog modela A-segmenta Kia Picanto, kojim dobiva ekstravagantan izgled, planiran je za početak 2024.

Kia Picanto, jedan od najuspješnijih modela A-segmenta, u prvoj je generaciji predstavljen 2003., u drugoj 2011.,a u trećoj, još uvijek važećoj, 2017.

Funkcionalan i solidan hatchback dugačak 3595 mm, širok 1595 mm i visok 1490 mm, koji de pokreće 3-cilindrašem 1.0 snage 67 KS ili 4-cilindrašem 1.2 s 84 KS te je u opciji s 5-stupanjskim ručnim i 4-stupanjskim automatskim mjenjačem pokazao se dobrim rješenjem ne samo u gradskim uvjetima.

Uspjeh mu je pojačala solidna izvedba, koja mu je osigurala četiri zvjezdice za sigurnost po EuroNCAP standardu te najdulje tvorničko jamstvo u klasi – sedam godina ili 150.000 km.

Prvi je redizajn napravljen 2020., a zbog nesmanjenog interesa kupaca i 1.4 milijuna proizvedenih primjeraka. Korejci su odlučili produljiti vijek treće generacije atraktivnom redizajniranom izvedbom

Unatoč temeljitom renoviranju, Kia Picanto zadržava postojeće varijante benzinskih motora – 1.0 MPI s tri cilindra isporučuje 67 KS (49 kW), a 1.2 MPI s četiri 84 KS (62 kW).  Na izbor je ručni mjenjač s pet stupnjeva prijenosa ili automatizirani ručni mjenjač, također s pet stupnjeva prijenosa. Klasični automatik nije dostupan.

Redizajnirani Kia Picanto iznimno je samouvjeren: upečatljivim prednjim dijelom dominiraju uska prednja svjetla (LED opcijski), koja se protežu i dolje u pregaču i u sredini prema rešetki hladnjaka.

Glavni usisnik zraka u braniku još je istaknutiji jer je veći. Straga se stražnja svjetla protežu samo u vrata prtljažnika na gornjem kraju, gdje su međusobno povezana dodatnom svjetlosnom trakom. Reflektori u braniku su okomiti umjesto vodoravni.

Lukovi kotača ispunjavaju 14-inčne kotače kao standard, a 15- ili 16-inčne aluminijske felge također su dostupne kao opcija. GT Line ima vlastiti ekskluzivni dizajn kotača. Inače, faceliftom se neće promijeniti gabariti sadašnjih 3595 milimetara dužine, 1595 milimetara širine i 1485 milimetara visine.

U unutrašnjosti Kia Picanto je također unaprijeđena. maska instrumenata, koja je sada četvrtasta umjesto okrugla, čine facelift tako privlačnim. Prema slici sada postoji digitalni umjesto analognog brzinomjera (4,2 inča). Digitalni kokpit okružen je zaslonom osjetljivim na dodir od 8,0 inča.

Infotainment sustav se može povezati s dva pametna telefona putem Bluetootha. Nudi AppleCarPlay i Android Auto. Obujam prtljažnika je kao i dosad, od 255 do 1010 litara. Cijena će startati od 17.000 eura.

Autor

Preporučeni sadržaj