MALI ELEKTRIČNI MINIBUS

Kia Sorento kao plug-in hibrid vozit će do 7 putnika

Kia je nedavno pokazala shematski prikaz inteligentne ugradnje plug-in hibridne tehnologije novog Sorenta PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle)

Naslovna slika prikazuje kako plug-in hibridni Sorento usprkos hibridnom pogonu nudi 3 reda sjedala i prostor za prtljagu za 7 osoba. Kada na proljeće stigne na europske ceste, Sorento će biti jedan od najpraktičnijih plug-in hibridnih sportskih terenaca na tržištu. Slika pokazuje kako su veliki baterijski sklop, spremnik za gorivo, motor i elektro motor postavljeni u vozilu kako bi omogućili što više prostora za prtljagu i do 7 putnika.

Novi turbo plug-in hibridni pogon s 265 KS
Ispod pokrova motora plug-in hibridnog Sorenta nalazi se snažan 1,6-litreni T-GDI turbo benzinski motor sa 180 KS i okretnim momentom od 265 Nm. Tu je i elektro motor snage 67 kW i okretnim momentom od 304 Nm. Ukupna snaga iznosi 265 KS, a okretni moment 350 Nm – to znači da se radi o najsnažnijem Sorentu ikad u Europi.

Inteligentna ugradnja pogona za prostranu unutrašnjost
Elektro motor smješten je između motora i mjenjača, što omogućava urednu ugradnju turbo benzinskog motora ispod pokrova motora. Takav raspored Sorentu pruža djelovanje isključivo na struju ili kombinaciju elektro motora i motora s unutarnjim izgaranjem, što omogućava snagu prednjem paru kotača ili za sva četiri, ovisno o opremi vozila i uvjetima vožnje.

Litij-ionski polimerni baterijski sklop kapaciteta 13,8 kWh nalazi se ispod prednjih sjedala. Baterijski sklop postavljen je između dna kabine i pokrova podvozja. U slučaju pogona na sva 4 kotača, baterijski sklop leži preko vrha kardanskog vratila u obliku sedla. To znači da baterijski sklop ne zadire u Sorentovu kabinu ili prtljažni prostor kao kod nekih konkurenata, gdje baterija često zauzima dragocjeni prtljažni prostor. Baterijski sklop ima neovisan sustav vodenog hlađenja koje je zaduženo za optimalno djelovanje i učinkovito podešavanje temperature.

Baterijski sklop i spremnik za gorivo smješteni ispod putničkog dijela za maksimalno iskorištenje kabine i nizak centar gravitacije
Nisko postavljena baterija između osovina na sredini karoserije održava nizak centar gravitacije i raspodjeljuje težinu. Ugradnja teške baterije što bliže središnjem dijelu vozila doprinosi uravnoteženosti dinamičnog Sorenta na cesti i bespućima te unaprjeđuje upravljivost vozila.

Spremnik za gorivo zapremine od 67 litara nalazi se na dnu ispod drugog reda sjedala, dok je 3,3-kilovatni punjač smješten ispod prtljažnog dna. To znači da putnici u 3. redu sjedala imaju dovoljno prostora za noge i udobno sjede, a ujedno je prtljažni prostor još uvijek dovoljno prostran.

Prostor za 7 osoba i njihovu prtljagu
Sorentov pametni raspored nudi puno prostora za pet ili sedam putnika. Vozilo se može pohvaliti s jednom od najvećih prtljažnih zapremina u svojem razredu – do 809 litara kod izvedbe sa 7 sjedala (s oborenim trećim redom) ili 898 litara u slučaju da ima 5 sjedala.

Sorento PHEV može po svim terenima udobno prevoziti pet putnika i mnogo prtljage. Prtljažnik je odgovarajućih dimenzija i oblika za kolica i nekoliko torbi ili za čak 4 velika kovčega. Ako je svih sedam sjedala u upotrebi, tu je još uvijek na raspolaganju prtljažnik od 175 litara, što je dovoljno za potrebe jednodnevnog obiteljskog izleta.

Treći red sjedala – djeljiv u omjeru 50:50 – jednostavno je upotrebom poluga u prtljažniku sklopiv u potpuno ravno dno. Djeljivi drugi red (60:40) također se može jednostavno složiti kako bi dobili još više prostora za duge predmete, kao što su npr. sportska oprema ili za one kupce koji više preferiraju prijevoz namještaja.

Početak prodaje kod nas na proljeće
Sorento Plug-in Hybrid, kojeg kod nas očekujemo na proljeće, na tržištu će biti jedan od rijetkih plug-in hibrida sa 7 sjedala, ali usto i jedan od najpraktičnijih. U ponudi će biti i dizelska i hibridna izvedba, a kao i svi ostali Kia modeli kupcima će pružat 7-godišnje tvorničko jamstvo (do 150.000 km, prve 3 godine bez ograničenja broja prijeđenih kilometara) koje vrijedi za cijelo vozilo.

foto: Kia