ODLIČNA I SIGURNA!

Kia Sportage osvojio pet zvjezdica na Euro NCAP testovima

Potpuno novi Kia Sportage dobio je najvišu ocjenu pet zvjezdica Euro NCAP, vodećeg europskog neovisnog programa ocjenjivanja sigurnosti kod sudara. Sportage se na simulacijama sudara maksimalno iskazao i dokazao izuzetne osobine svoje aktivne i pasivne sigurnosti.

Izuzetni rezultati: 87% bodova za zaštitu odraslih i 86% za zaštitu djece
Kia Sportage su ocjenjivali u kategorijama zaštite odraslih putnika, zaštite djece, sigurnosne asistencije i zaštite ranjivih sudionika u prometu. Kod zaštite odraslih putnika Sportage je dostigao impresivnih 87%, a Euro NCAP posebno je pohvalio kako je putnički prostor ostao stabilan kod centralnih sudara. Izvjestili su o dobroj zaštiti koljena i bedara kako vozača tako i suvozača, bez obzira na veličinu putnika ili položaj sjedenja. Kod testova zaštite djece Sportage je dostigao 86%, jer je smanjio utjecaj udarca na sve kritične dijelove tijela kod test lutki koje predstavljaju djecu od šest i deset godina.

Sportagevi sigurnosni sustavi asistencije osvojili su 72% od svih mogućih bodova.  Pritom je Euro NCAP ispostavio učinkovitost sustava asistencije za prepoznavanje ograničenja brzine (ISLA) i sustava za održavanje vozila na voznoj traci (LKA) koji djeluju pomoću kamere namještene na vjetrobranskom staklu. Sustav za automatsko kočenje u nuždi (AEB) doprinijeo je za 66% svih mogućih bodova kod zaštite ranjivih sudionika u prometu pri čemu su posebno spomenuli sustav za prepoznavanje biciklista.

Sigurnost pete generacije SUV-a poboljšana s Kijinom novom platformom N3, skup sigurnosnih tehnologija i naprednih sustava asistencije
Ključnu ulogu u odličnom rezultatu na testu odigrala je nova platforma N3 koja zahvaljujući novoj strukturi (‘multi-load path’) nadzire kako automobil apsorbira energiju sudara te posljedično smanjuje zadiranje u putničku kabinu. Zaštita putnika dodatno je poboljšana pomoću nove ojačane i lake konstrukcije karoserije s velikom torzijskom krutošću.

Novi model dobio višestupanjski kočni sustav i središnji bočni zračni jastuk
Novi model uvodi višestupanjski kočni sustav (MCB) i središnji bočni zračni jastuk čime je u vozilu sada ukupno sedam zračnih jastuka. Sportage je opremljen i različitim pasivnim i aktivnim sigurnosnim sustavima te tehnologijama DriveWise koje sadrže Kijin najnoviji paket naprednih sustava asistencija za pomoć vozačima (ADAS) zbog čega je jedan od najsigurnijih sportskih terenaca u svom razredu. U slučaju sudara ili na zahtjev korisnika sustav eCall u vozilu hitnim pozivom automatski obavještava centar za hitne slučajeve o lokaciji vozila za što brže spašavanje.

Zahvaljujući elegantnoj i ujedno mišićavoj konstrukciji te inženjeringu fokusiranom na Europu, peta generacija Sportagea je od početka prodaje do danas rezultirala veliki uspjeh – prodaja je ove godine već premašila 60.000 primjeraka. Plug-in hibridna izvedba (PHEV, Plug-in Hybrid) sa svojom izuzetnom kombinacijom električne mobilnosti, praktičnosti i udobnosti predstavlja čak 27% ukupne prodaje zbog čega Sportage odskače u segmentu elektrificiranih sportskih terenaca.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo